Завладяващата разлика между домашните кучета и опитомените вълци

Iva Miteva    преди 128 месеца
0
Завладяващата разлика между домашните кучета и опитомените вълци
Ако можеше да отгледате вълк в дома си, щеше ли да израстне по-различно от едно типично куче домашен любимец? В рядък експеримент с опитомени вълци, унгарски учен се опита да отговори на този въпрос – и резултатите намекват за една основна разлика между кучетата и вълците. По-рано тази година изследовател Марта Гацси публикува резултатите от серия експерименти, сравняващи поведението на тринадесет кучета и тринадесет вълци. Дивите животни вързани за едно дърво и човешките спътници наблизо. Непознат доближава кучето и вълка като се държи агресивно или приятелски настроен, а учените наблюдавали реакциите на животните.

Частта от експеримента, който смятах за най-интересния е, когато непознатия опитал да достигне до животните, чрез агресия. Пет от домашните кучета излаяли или изръмжали на експериментатора, когато ги е заплашвал или се опитали да нападнат. Нито един от вълците не го е направил… Всъщност вълците не изглеждали особено заинтересовани, като вместо това избрали да помиришат земята, да ходят насам натам или да останат в легнало положение.

Гацси предполага, че има няколко възможни обяснения за поведението на вълците може би не считат конкретната ситуация за предстоящ конфликт, а също така склонността им да избягват човешкия поглед.

Учените допускат също, че вълците са доловили разликата, че в експеримента хората са се престрували на агресивни, а реално не са, докато кучетата са се почувствали заплашени.
Сигурно не е изключено и вълците да са изчаквали докато агресията премине към реална ситуация за заплаха и не са реагирали предварително преди да се почувстват наистина застрашени. Все едно вълците са си помислили " Колко досаден човек, я ела малко по-близо"... и тогава биха ви нахапали, но дотогава, са решили да се отпуснат.

Друга основна разлика между кучета и вълци е контакта с очи на животните към хората. Кучетата се обърнали към човека на сигнала, но вълците изглежда не им трябвало да проверяват , за да решат какво да правят. Кучетата могат да бъдат по-социално свързани с хората отколкото вълците. Или вълците могат да бъдат социално свързани достатъчно с хората стига да знаят, че могат да запазят енергията си за реалните заплахи.


Източник: io9.com
Лилия Антонова    преди 128 месеца
0
Аз съм голям фен на Игра на Тронове и оттогава много бих искала да имам вълк за домашен любимец. Казват, че са изключително любвеобилни и привързани към стадото си. А когато са домашни любимци семейството става тяхното стадо. Сигурно са и добри пазачи с техните по-диви инстинкти!
Magic    преди 128 месеца
0
Чувала съм, че вълците са много неподходящи домашни любимци. И тотално не стават за пазачи. Смятат, че безопасността е задължение на алфа животното (т.е. вие) . Един вълк най-вероятно ще се скрие зад теб по време на обир и ще е тих през цялото време.
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.