Проекти за пътища в България и Румъния застращават мечките и вълците

Редактор    преди 134 месеца
0

Два проекта за строеж на пътища в Румъния и България застрашават значителна популация на мечки и вълци, както и на други редки животински видове, предупреди Световният фонд за опазване на дивата природа (WWF).

"Строежът на магистралата Лугож-Дева (Северозападна Румъния) без адекватна оценка за последиците за околната среда ще доведе до изчезването на популации от мечки и ще засегне тежко популациите на вълци, рисове и елени в планината Апусени", заяви Кристиан-Ремус Пап от WWF Румъния в комюнике.

Неправителствената организация алармира и за проект за строеж на път и тунел на връх Шипка в България, който "може да унищожи девствена гора, в която живеят значителни популации от мечки и вълци".

"Според настоящия проект трафикът ще преминава през голяма гора и ще разделя на две природен парк "Българка", заяви Катерина Раковска от WWF в България. "Засегнатата гора е вододел за съседния град Габрово и приютява редки и защитени от закона животни и растения. Освен това тя е част от европейската мрежа на защитените зони по Натура 2000", допълни Раковска.

Неправителствената организация и жителите на областта искат да се прокара алтернативен път със строежа на малко по-дълъг тунел, който няма да засяга парка.

Развитието на пътната инфраструктура е приоритет в Румъния и България, които разполагат с най-ниската гъстота на магистрали в ЕС. Разпокъсването, предизвикано от настоящите проекти в двете страни, представлява голяма заплаха за биоразнообразието, отбелязва WWF.


Източник:  WWF

Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.