Хората ще се регенерират като саламандрите

Magic    преди 132 месеца
0
Хората ще се регенерират като саламандрите
Всеки знае, че на мястото на откъснатата опашка при гущерите се появява нова. Представете си, ако човешкото тяло притежаваше тази уникална способност за регенериране? Това може би не е съвсем невъзможно, смятат учени от австралийския университет Монаш.

Изследователите възнамеряват да разработят препарат за лечение и рехабилитация на хора с травми и заболявания, базиран на възможностите на саламандрите за регенериране.

За целта учените изследвали земноводните животни и успели да отделят при тях имунни клетки, позволяващи им да възстановяват повредени органи и крайници. Известно е, че при саламандрите може да израсне повторно практически всеки отделен орган, дори гръбначният и частично главният мозък. Освен това раните по кожата зарастват напълно, без да оставят никакви белези – няма нито ръбове, нито драскотини. Бозайниците, каквито всъщност сме и ние, хората, не притежават такива възможности. Загубата на орган или крайник при тях е необратима, а след нараняване – задължително се появяват белези.

Благодарение на изследванията на Джеймс Годвин и неговите колеги от университета Монаш, учените успели да открият тайната на способността на саламандрите за регенериране. Оказало се, че важна част от този процес е участието на макрофагите – клетки от имунната система, способни активно да улавят бактериите, остатъците от мъртви клетки, гъбички и други токсични за организма частици. В хода на изследването било установено, че земноводните от вида, лишени от макрофаги, загубват способността си за регенериране, а при зарастване на рани – при тях се появявали белези и ръбове, както се случва при "нормалните" животни. При обратно имплантиране на имунните клетки в организма на саламандрите те отново възвръщали възможността си да възстановяват повредени или откъснати крайници и органи.

На базата на това откритие учените възнамеряват да изяснят как точно макрофагите подпомагат процеса на регенерация. Това ще помогне на разработването на препарати за лечение и рехабилитация на хора.

Ако бъде постигнат успех в това отношение, ще се стигне до истинска революция в областта на медицинските технологии, смятат специалистите. Възможно е даже да бъдат открити методи за лечение на заболявания на гръбначния мозък и начини за справяне с последствията при черепно-мозъчните травми.


Източник:  actualno.com
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.