Врабчетата в България са намалели наполовина за последните 9 години

Magic    преди 126 месеца
0
За последните 9 години врабчетата у нас са намалели с 50%, показват данни от най-новото проучване за състоянието на широкоразпространените птици в България на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). В сряда организацията ще представи подробности относно направеното изследване. То показва още, че за 30% от птиците у нас тенденцията е негативна и тяхната популация постоянно намалява. В ежегодното проучване влизат 59 вида птици.

България е единствената страна на Балканския полуостров, която предоставя данни за състоянието на широкоразпространените видове птици. 
Това е възможно благодарение на стартиралата през 2004 г. схема за мониторинг на обикновените видове птици в България. В Европа индексът на птиците, обитаващи земеделските земи, показва, че те намаляват със значителни темпове както на национално, така и на регионално ниво. 
За района на Балканския полуостров основните данни идват от националната схема в България.

Птиците на земеделските земи продължават да намаляват със значителни темпове, показва индексът за широкоразпространените видове птици от 2011 г. Сред видовете с най-неблагоприятна тенденция са пъдпъдъкът (–51%), червеноглавата сврачка (–56%), посевната врана (–62%), сирийският пъстър кълвач (–50%), червеногърбата сврачка (–41%), селската лястовица (–34%), домашното врабче (–32%).
Птиците, обитаващи земеделските земи, намаляват с 14% спрямо 2005 г. Сред основните заплахи за състоянието на птиците в земеделските земи е премахването на храстите, разораването на пасищата и прекомерната употреба на пестициди.
С най-значително увеличение е голямото белогушо коприварче (126%). 
Прилаганата методика в България е адаптирана от схемата за мониторинг на гнездящи видове, използвана във Великобритания, посочват от организацията.

Източник:  3e-news.net
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.