Как да къпем котката

stormer    преди 152 месеца
2
Как да къпем котката
Котките се чистят сами, но понякога самопочистването не е достатъчно, и се налага да изкъпете котката си по добрия старомоден начин. Прочетете съветите за това как да изкъпете Вашата котка!

Котките прекарват голяма част от времето си, грижейки се за добрата си хигиена и външен вид. Но има моменти, когато просто едно облизване не е достатъчно и когато трябва да изкъпете вашата котка по добрия старомоден начин.

Вече чувам хор от несъгласни, казващи "Да къпя котката си, Вие със всичкия си ли сте?!"

Някои хора къпят котките си, защото е необходимо да спазват перфектна чистота. А други, защото котката се е изцалапа по един или друг начин. 
 

Ето няколко съвета:  

Предварителна подготовка

Преди да започнете къпането, се пригответе - всички необходими неща да са ви под ръка. Не искате да търсите сапуна или кърпата с мокра, съскаща котка в мивката / ваната :) 

Също така, не забравяйте да напълните мивката с вода предварително. Котките избягват течаща вода, но са много по-податливи на потапяне в спокойна, предварително налята такава. Уверете се, че тя е с температура като тази на тялото на котката (не е твърде гореща или твърде студена).

Използвайте правилния шампоан

Използвайте шампоан за котки, когато къпете котка си. Шампоаните за хора, както и почистващите препарати, могат да бъдат прекалено изсушаващи и дразнещи кожата.
Също така не забравяйте да добавите шампоана към налятата вода предварително, така че по-лесно да проникне в сухата козина.

Изкъпването на Вашата котка:
Използвайте кърпи 

Когато къпем котката, добра идея е да се сложи кърпа на дъното на мивката. Това дава на котката нещо различно от Вас, за което да се хване с ноктите си. Добрата основа кара котките да се чувстват по-сигурни.

Бъдете нежни и внимателни

Някои котки изпитват ужас от първата си баня и трябва да бъдете нежни и внимателни - не повишавайте тон и се постарайте да я успокоите.  След като я положите в мивката започнете къпането от опашката, това ще и даде допълнително време да свикне. 

За обливане и добавяне на вода използвайте чаша

Използвайте чаша, когато добавяте вода или обливате котката. Котките изглежда предпочитат това пред пръскащия душ. Но ако се налага да използвате душа, при изплакване го дръжте близо до тялото на котката.

Уверете се, че шампоанът е напълно отмит

Изплакнете. Изплакнете отново. И след това отново. Едва след като сте сигурни, че всичкият шампоан е бил отмит, изплакнете за последен път, така че да не остане нищо, което да изсуши кожата или да причини възпаления.

Когато къпете котката си, й предлагайте лакомство

Предлагайте лакомство. Не лакомство, а направо устройте на Вашата котка извънредно специално пиршество. Нека тя остане (буквално) с добър вкус в устата и с приятно чувство от цялото си преживяване в банята. Както бе посочено преди това, котките толерират къпането, те не му се наслаждават.

След банята

Подсушете с хавлия веднага щом я извадите от водата. Температурата на тялото на котката ще спадне бързо с мокра козина и е важно да не настине.  

Използвате ли някакви специални трикове, с които да накарате Вашата котка да приема къпането? Оставете коментар и споделете с нас!
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.