Пет признака за болка при кучетата

Iva Miteva    преди 128 месеца
1
Пет признака за болка при кучетата
Никога не е приятно да виждаме как нашите домашни любимци страдат, това е преживяване от което всеки стопанин на куче се притеснява. Независимо дали е нараняване или просто нашето кучето вече е застаряло ние не искаме нищо повече от това да им се помогне когато изпитват болка. Но е важно да запомним, че не винаги когато имат нужда могат да ни повикат. Кучетата не са хора, така че те не говорят нашия език. Най-доброто нещо което можем да направим за тях е да разберем колкото можем повече за техните проблеми. Кучетата показват болката си с определени действия и поведение, които могат да изглеждат едва доловими за нас. Не всеки е експерт по кучешкото поведение, но тези 5 симптома по-долу ще ви помогнат да определите дали вашият любимец изпитва болка.

1/ Прекаленото лизане

Нормално е за кучетата да се ближат , но не е нормално когато се превърне в обсесивно поведение. Ако забележите вашия домашен любимец да ближе област, която да сега не е забелязвал, това може да е знак, че нещо го боли на даденото място. Домашните любимци, често ближат източниците на болка с надеждата да почистят раната, дори ако няма отворена настояща рана. Не забравяйте да проверите внимателно местата където се ближат и да ги държите под око.


2/ Тежко задъхване

Да е задъхано вашето куче е нормално поведение, което не бива да ви учудва. Дори когато е задъхано тежко, определени обстоятелства го позволяват като прекомерно горещите дни и усилените тренировки. Но ако забележите тежко задъхване от нищото, то може да бъде предизвикано от стрес. Този стрес може да бъде причинен от някаква болка , която кучето ви да изпитва. Заведете го на ветеринар в такъв случай.


3/ Загуба на апетит

Липса на апетит често е резултат от някакъв дискомфорт. Не ви се яде , когато не сте добре нали? Нашите кучета са също така. На тях просто не им се яде особено, когато е болезнено да ходят до купата с храна. Ако забележите каквато и да е загуба на апетит в своя домашен любимец е важно да потърсите ветеринарна помощ веднага, тъй като може да е симптом на много опасни заболявания.


4/ Срамежливостта и Агресията

Може да забележите, че кучето ви става все по-антисоциално. То може да спре до вратата да ви поздрави , но да избягва излизането на вън. Можете да забележите също така, че все повече ви избягва или е по-агресивно. Ако това се случи може болката да е вероятната причина. Най-добре е да го заведете на ветеринар и не го приемайте лично ако кучето ви започне да ръмжи срещу вас, то не се опитва да нарани някого, просто няма друг начин по който да каже че нещо го боли и , че не иска да бъде докосвано.


5/ Общи поведенчески промени

Освен срамежливост и агресия, може да забележите , че кученцето ви не иска да ходи нагоре по стълбите вече, избягва скачане и катерене, или не иска да гони любимата му тенис топка. Налице са очевидни признаци като куцане, но е важно да внимавате за твърди или извити гърбове. Кучетата които изпитват болка, често спят легнали на една страна , а не свити в леглата си. Те могат да се движат по-бавно, спят много повече и привидно са незаинтересовани от нещата, които обичат. Друг знак е необясними инциденти в къщата. Често е много болезнено да се изправят в легнало положение (което вие също може да забележите) , а понякога не са в състояние да го направят достатъчно бързо. Понякога уринират клекнали, или остават бъркотия в леглото си. Всичко това може да се дължи на болка - често както и при старите, но и понякога и при младите.

Да сте в състояние да идентифицирате ранните признаци на болка може да бъде от голяма полза на вас и на Вашето куче. Можете да посетите ветеринар преди състоянието да се е влошило. Ако старостта е виновника, бъдете наясно и образовани за запазването на здравето на вашия любимец. Няма нищо по-важно от споделянето на спокоен и безгрижен живот с най-добрите ни приятели.
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.