Сидер от с. Влахи - съвременният Ной

Редактор    преди 116 месеца
1
Сидер от с. Влахи - съвременният Ной
Наричат един перничанин Съвременния Ной, "корабът" му акостирал на библейската земя в едно селце в полите на Пирин, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.
От "кораба" на Сидер Седефчев на земята слезли представители на няколко стари и автентични породи български домашни животни. Кози, коне, кучета. С времето те не само се съхранили, но и се умножили. Десетки пъти.

Днес край село Влахи Сидер и съпругата му Мария отглеждат стотици каракачански овце, калоферски кози и десетки каракачански кучета и коне.

Отглеждат ги във ферма "Семпервива" край селото, родно място на войводата Яне Сандански.

Двамата братя Сидер и Атила от Перник акостирали тук преди 15-на години. Районът бил като в библията.

Гол откъм растителност и каменист, тук-там няколко полуразрушени от времето къщи, в които някога живели местните хора. Преди миграцията към големите градове да ги обезлюди окончателно.

С много денонощен труд и грижи, няколкото екземпляра домашни животни, с които дошли тук, с годините се множели. Брат Атила станал мениджър на фермата, която управлява от София.

А Сидер останал тук - във фермата, сред камъните и пустошта. Днес Сидер и Мария отглеждат 500 чистокръвни каракачански овце, към 230 кози от калоферска порода, 50 каракачански кучета и 20-на коня. И те каракачански.

Влахи е възроденото каракачанско царство. Покрай домашните породи, Седефчеви се грижат и за хищниците. Така пресъздават изгубеният свят на дивата природа. Такава каквато е била преди столетия.

Само че хищниците - вълкът - Байо и двете мечки са в естествената си среда, но ограничени в своя хищнически периметър. Посредством огради, по които тече слаб ток. За да не ги изкушава зовът на дивото да ги съборят.

Сидер, Атила, Байо, мечокът Медо, синът Дарко. Именник на изгубените стари български имена. Тук са съхранени старите български породи домашни животни, а възродени имената.

Влахи изглежда така, все едно, че времето е спряло. Нещо повече - Сидер и Атила са направили невъзможното - върнали са го назад.

И това е видно, когато привечер през центъра на селото от 4-5 къщи минават със звън на чановете стадата от дългобради, витороги и наперени кози и овце. 


Източник:  Dir.bg
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.