Как да научите кучето си да не скача по хората

Редактор    преди 135 месеца
1
Как да научите кучето си да не скача по хората
Малките, а и по-големите кучета имат естествен нагон да скачат нагоре върху хората, когато казват здравей. Защо е така? Защото ние сме по-високи от тях! Когато кучетата се срещнат, те подушват едно на друго лицата. Те обичат да правят същото нещо и когато ни поздравяват, затова е съвсем естествено кучетата да скачат върху нас и да се опитват да достигнат лицата ни, както и да получат нашето внимание.

Какво да направим относно този проблем

Ключът към това да обучите кучето си да не скача върху вас, когато иска да ви поздрави, е да му покажете, че поздравявате само кучета, които държат предните си лапи на пода. Въпреки, че не може да кажете това на кучето си с думи, може да го кажете с действия. Когато вашето куче ви поздравява, целта му е да получи вниманието ви и да ви накара да го погалите. Знаейки това, вие може да му покажете какво трябва да направи, за да спечели вашето внимание и докосване. Опитайте се да запомните две неща, всеки път, когато поздравявате кучето си:
1. Дръжте вниманието и ръцете си далеч от кучето си, освен ако предните му лапи не са на пода.
2. Незабавно обърнете внимание на кучето си и го погалете, веднага щом то постави предните си лапи на пода.

Например, когато вие влезете през вратата и кучето ви скочи върху вас, игнорирайте го. Не му казвайте да слезе от вас и не го отблъсквайте. Вместо това, останете изправен и гледайте над главата му. Ако случайно помръднете с ръце или длани, издърпайте ги към гърдите си. Ако кучето продължава да скача върху вас, обърнете се. Тогава кучето ще трябва да застане с предните си лапи на пода, за да може да ви последва. В момента, в който предните му лапи докоснат пода, превърнете се в чудесния, любящ собственик, който сте и кажете тихо "Добро момиче/момче" и го/я погалете по главата. Ако скочи, когато го/я докоснете, просто дръпнете ръката си настрани, застанете прави както преди, и го/я игнорирайте, докато предните му/й лапи не се намерят отново на пода. И в момента, в който лапите му/й докоснат пода, го погалете. Вашето внимание и вашето докосване са думите, които вие може да използвате, за да покажете на вашето куче как трябва то да постъпи, за да получи вниманието ви.

Никога не се въздържайте да покажете внимание, когато лапите на кучето ви най-накрая докоснат пода – дори да сте се подразнили преди момент, заради това, че кучето ви пак е скочила върху вас. На него трябва да му се даде възможност да направи връзката, че поставените на пода лапи дават магически резултат на внимание и привързаност от страна на хората.

Тренировъчни упражнения 

Важно е да научите вашето куче какво вие наистина искате то да направи по време на поздрав. Например, може да обучите кучето си да седи или да става, за да поздрави хората, вместо да скача върху тях. Следните упражнения могат да ви помогнат да научите кучето си да поздравява учтиво вас и другите хора:

Когато кучето ви започне да скача нагоре, застанете спокойно, гледайте право напред (а не към кучето ви), и издърпайте ръцете и дланите си към гърдите. Спокойно изчакайте докато кучето ви спре да скача. Когато предните му лапи докоснат пода, незабавно го погледнете и спокойно го помилвайте. Ако то се развълнува и скочи отново, изправете се обратно и повторете последователно същите действия.

Ако кучето ви вече знае как да сяда при зададена дума (команда), опитайте тази стъпка. Когато кучето ви започне да скача нагоре, застанете спокойно, погледнете право напред (а не към кучето си), и издърпайте ръцете и дланите си към гърдите. Кажете "Долу" и незабавно обърнете гръб на кучето си, така че то да не може да достигне лицето ви. След това кажете "Седни." Когато то седне (наблюдавайте го с периферното си зрение, така че да може да видите, когато го направи), обърнете се обратно с лице към кучето, коленичете до него и спокойно го погалете. Ако кучето ви скочи отново нагоре, станете, и му обърнете гръб, както сте направили преди малко. Продължавайте да повтаряте действията в този ред, докато кучето ви не спре да скача нагоре.

Ако влизате в стаята, и кучето ви започне да скача нагоре, незабавно отстъпете навън и затворете вратата след вас, оставяйки отворен само един процеп. През процепа на вратата кажете "Седни." Когато кучето ви седне, спокойно влезте отново в стаята, коленичете долу и нежно го погалете. Ако скочи отново нагоре, бързо се изправете, излезте отново от стаята, затваряйки вратата след себе си. Продължете да повтаряте действията в този ред, докато кучето ви не спре да скача нагоре.

Когато кучето ви започне да скача нагоре, застанете спокойно, гледайте право напред (а не към кучето си), и издърпайте ръцете и дланите си към гърдите. Кажете "Долу," и направете няколко бързи стъпки към кучето си. (Внимавайте да не настъпите лапичките му.) То ще скочи назад, за да се махне от пътя ви. В момента, в който предните му лапи докоснат пода, кажете "Седни." Когато то седне, коленичете долу и спокойно го погалете. Ако скочи отново нагоре, незабавно станете и повторете действията в същата последователност.

След като вече веднъж кучето ви се е научило да поздравява вас учтиво, съберете няколко приятели, за да ви помогнат да го обучите също така да поздравява учтиво и други посетители във вашия дом. Един по един, нека вашите приятели да направят упражнението описано по-горе за човек, който влиза в къщата или стаята. Обяснете им каква е последователността на действията: да обърнат гръб, да излязат и да затворят вратата, ако кучето скочи върху тях. След това започнете сесиите на упражнение с един от тях, който да чука или да звъни на звънеца, и отидете да отворите заедно с кучето си. Преди да отворите врата, кажете на кучето да седне. Когато то изпълни командата, отворете вратата. Ако то започне да скача, вашият приятел знае вече какво да направи. Ако кучето ви остане седнало, вашият приятел може спокойно да го поздрави, а вие да го наградите с лакомство. Нека направите така няколко повторения с всеки един от вашите приятели.


Допълнителни съвети

Заради прекаленото им вълнение, когато поздравяват хората, някои кучета намират за по-лесно да сграбчат играчка, която да държат или да я размахат, отколкото да седнат долу, за да ги погалят. Ако вашето куче е такова, дръжте играчка при входната врата. Когато се приберете в къщи, отворете вратата и незабавно насочете вниманието на кучето ви към играчката или я хвърлете към него. Направете същото нещо, когато в дома ви идват и други посетители. 

Тъй като това да научите кучето си да не скача може да бъде наистина голямо предизвикателство, не се колебайте да потърсите помощ от треньор на кучета в областта, където живеете. Един или два частни урока, може много да помогнат на вас и вашето куче що се отнася по въпроса със скачането.

Какво да НЕ правите

Не бъдете прекалено въодушевени, когато поздравявате кучето си. Колкото по-спокоен сте вие, толкова по-спокойно ще бъде и вашето куче.

Не крещете на кучето си, когато то скача върху другите хора. Крещенето просто ще го накара да се развълнува още повече и да започне да скача още по-енергично.

Не се опитвайте да сграбчите или да отблъснете кучето си. Ако направите това, то само ще предизвика още повече скачане.

Не бутайте с коляно гърдите на кучето си, не стъпвайте на задните му лапи, не го сграбчвайте и не щипете предните му лапи, или по какъвто и да е друг начин не му причинявайте болка или дискомфорт. Ако го направите, вие ще уплашите и ще нараните кучето си, и то няма да може да се научи как да поздравява хората учтиво.


Hundefreund    преди 135 месеца
0
Наистина кучетата скачат върху хората от радост.Тук се коментира тази емоция,не друга.
Ръцете са причината и би били грешно те да се поставят върху гърдите,в очакване кучето да се успокои.То очаква ласка и награда,а не ги получава....,защо и колко време ще е необходимо да седне?
А не е ли по-добре те (ръцете) да се наведат надолу ,точно пред него?Някои ще кажат,че то ще опита да си "изпроси"погалването или вкусната хапка...Да,но следващата стъпка е да разбере,че докато муцуната му е в ръцете на стопанина,нищо няма да се случи.Достатъчно е ръката (с обърната длан към муцуната) да го докосне,показвайки че трябва да изчака.Тогава вече то може да получи това,което желае човека.Същото се прави и когато помагат "минувачи".Ако започнат да го успокояват чрез обръщане (макар този сигнал да работи),представете си картинката - въртящи се на улицата хора?Така кучето (искащо да поздрави) ще седне и ще чака.

За посрещането на стопанина ,когато се прибира.Колкото повече той отбягва чакащото го куче (затваряйки вратата),толкова повече то се обърква.Някой да е виждал куче срещащо друго да бяга или да се крие при среща.Те "тушират"напрежението обръщайки се настрана или с гръб,но никога не бягат.Това трябва да направи и стопанина - отваря вратата,кучето го посреща възбудено,той застава спокойно настрана или гърбом към него (колкото по-силно е вълнението,толкова по-ясем трябва да е успокояващият сигнал) и изчаква... Щом то се успокои идват ласкавите думи и погалването.
Кому е нужно затварянето на вратата?
Magic    преди 134 месеца
0
How to' teach your dog not to jump up on people! - clicker training - YouTube
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.