Повече хамстери от очакваното – съвети при непредвидено раждане

Magic    преди 127 месеца
0
Повече хамстери от очакваното – съвети при непредвидено раждане
Може да е шокиращо да се събудиш една сутрин и да разбереш, че твоя хамстер е родил и в талаша шават малки червени хамстерчета. Още повече ако когато сте го купували са Ви уверили, че е мъжки хамстер! Понякога може да се случи да си купите хамстерче и да се окаже, че е женско и е било бременно още от зоомагазина. За съжаление такива инциденти се случват доста често, тъй като хамстерите се чифтосват успешно още на около 3-4 седмична възраст и ако хамстерчетата не се отделят достатъчно рано това почти сигурно води до бременност. Също така понякога хамстера е твърде малък, за да бъде разбран неговия пол и това води до оставянето на мъжки хамстер при група женски и обратното.

Ако майката хамстер не е сама в клетката тогава първото нещо, което трябва да направите е да разделите мъжките в отделна клетка, за да не са заедно. Хамстерите предпочтитат да живеят отделно, а не на в група (както мишките например, които са социални животни).Освен това веднага след раждането майката може съвсем скоро пак да забременее.

След раждането е възможно да има петна кръв - това е нормално не се притеснявайте. Най-важното нещо е майката да бъде безпокоена възможно най-малко. Гнездото не трябва да бъде обезпокоявано и бебетата не трябва да се пипат, тъй като това може да промени аромата им, и майката да не ги разпознае като свои деца, след което понякога тя ги отхвърля и дори ги изяжда.

Ако има колело в клетката, тогава най-добре го махнете, тъй като майките понякога пренебрегват бебетата, за да играят на колелото . Важно е винаги да има прясна вода за пиене.
В идеалния случай клетката не трябва да се почиства поне 2 седмици след раждането. С планирана бременност разбира се собствениците могат да почистват клетката преди раждането, но при неочакваната бременност може и да не е почистена преди това. Ако клетката е прекалено мръсна само отстрането влажните стърготини и ги сменете с нови, вместо да почиствате напълно.
Хранете майката с високо протеинови храни, като бъркани яйца, тофу и сирене. Внимавайте с протеиновата храна, тъй като се разваля по-лесно, а майките се хранят доста и ще я изядат дори и развалена.

В зависимост от цвета на бебетата кожата може да започне да пигментира обикновено, когато са на 4-6 дни и когато станат на 5-7 дни козинката започва да расте. На около 9-10 дни клепачите се развиват и бебетата могат да започнат да се скитат из клетката, въпреки че са още слепи. Женската обикновено събира скитащите деца, като ги улавя със зъби и ги носи, за да ги върне в гнездото. Бебетата могат и да квичат, когато тя ги взима и ги носи, но това не е повод за притеснение.

След като бебетата започнат да скитат из клетката добавете още вода в клетката на височината на малките хамстерчета, за да могат да я достигат - те ще разберат сами как пият, когато са жадни.
Когато бебетата започнат да ядат твърди храни, изберете им храна като настърган морков, кълнове, тофу, сирене и бъркано или варено яйце и чак след това започнете да им давате микс за хамстери.

На 14-16 дневна възраст на бебетата хамстери им се отварят напълно очите, покрити са с кожа и по това време е безопасно да ги пипате и да им чистите клетката. Уверете се , че бебетата и майките разполагат с достатъчно храна и продължавате да им давате и високо протеинови храни.

На 3-седмична възраст бебетата са вече напълно отбити и не се нуждаят от млякото на майката, въпреки че те все още могат да кърмят, ако тя все още има мляко на разположение. На тази възраст хамстерчетата трябва да се преместят в две отделни клетки (по една за мъжките и една за женските), за да се избегне нова бременност. Майка и малките може да се стресират малко от раздялата, но обикновено се успокояват след ден или два. Бебетата трябва да се държат така в отделни клетки още поне 2-3 седмици, за да станат достатъчно уверени и да могат да пораснат достатъчно, за да отидат в новия си дом.
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.