Кучетата наистина могат да бъдат като деца

Magic    преди 124 месеца
0
Кучетата наистина могат да бъдат като деца
Много собственици на домашни любимци твърдят, че се грижат за кучетата си и ги обичат като собствени деца. До този момент в истинността на това твърдение са били убедени единствено самите собственици на животни. Сега вече има и научно доказателство на това твърдение.

Учените са доказали, че връзката между кучетата и техните собственици се доближава много до тази между майката и детето. Домашните кучета са били тясно свързани с хората в продължение на около 15 000 години. Според ново проучване в много случаи собственикът поема ролята на главен социален партньор на своя домашен любимец.

Австралийски изследователи разглеждат така наречения "сигурен основен ефект", който е ключов елемент за връзката майка-дете и който присъства в отношенията между собственик-куче. Ефектът се наблюдава при бебетата, които използват родителите си като сигурна основа, когато става въпрос за взаимодействие с околната среда.

Доктор Лиза Хорн от Университета по ветеринарна медицина във Виена разглежда реакциите на кучетата в три различни ситуации – когато собственикът им е отсъствал, когато е бил мълчалив и когато е бил окуражаващ. Задачата на кучетата била да "спечелят" своята храна, занимавайки се с кучешки играчки. Резултатите показали, че домашните любимци имали много по-малко желание да заслужат храната си, когато техните собственици не били наоколо.

В останалите два случая, когато собственикът бил мълчалив или окуражаващ не се наблюдавала голяма разлика. В следващ експеримент собствениците били заменени с напълно непознати хора. В този случай учените установили, че кучетата почти не променяли своето поведение спрямо това, когато били напълно сами. Изследователите смятат, че присъствието на собственика е много важно за кучето, за да може то да се държи по уверен начин.

"Изследването предоставя първото доказателство за приликата между "сигурен основен ефект", намерен в отношенията собственик-куче и майка-дете", казва доктор Хорн. Намерението на учените да изследват този поразителен паралел ще бъде допълнително разследван в преки изследвания върху кучета и деца, пише вестник Daily Mail.


Източник: tialoto.bg
TrueAlpha    преди 113 месеца
0
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.