Филтриране и аериране в аквариума

www.aquarium.bg    преди 151 месеца
0
Филтриране и аериране в аквариума
Филтрите се използват в аквариума за да се почисти от нежелани отпадъци и да запази водата чиста. Известни са 3 основни метода на филтрация: механични, химични и биологични. Филтри могат да се монтират вътре или извън аквариума.

Методи на филтрация

Механичен това е когато водата просто минава през някаква гъба и отпадъците остават в гъбата.
Химически: най-честата форма на химическа филтрация е активен въглен (представлява разтваряне на отпадъци във водата). Той не може да се използва, ако аквариума се лекува с медикаменти, защото ще ги премахне от водата.
Биологичен: това работи без филтър и не се нуждае от поддръжка. Представлява зараждането на бактерии в "керамика", които разграждат вредните вещества на по-малки и по-малко вредни.

Видове филтри

Дънни филтри: представлява подредени плочки на дъното на аквариума и върху тях чакъл (грунд). Използва биологичния метод като водата минава през пясъка на дъното. Дъното ще трябва от времена време да се сифонира.

Потопяеми филтри – това в повечето случаи са малки филтри които се намират в аквариума и използват механичния метод за филтрация. По-често се използват при развъждане на рибки.
Мощни филтри - те осигуряват химична и механична защита. Поставят се понякога на гърба на аквариума или се закупуват готови (в големи кутии) .

Външен филтър (Canister) - те обикновено се поставят под аквариума и осигуряват механична и химическа защита. Те са подходящи за по-големи аквариуми.

Диатрон филтър – той се използва по-често в малки бази.

За да направите най-правилен избор на филтър най-добре се свържете с нашите консултанти.

Аерация

В много случаи филтърът осигурява и нужното ниво на аерация в аквариума. Ако това не е така се нуждаете от помпа за въздух. Чрез разбъркване на водата се повишава нивото на кислород в аквариума като същевременно се намалява количеството на въглероден диоксид във водата.

Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.