Прочути полицейски кучета

zulender    преди 133 месеца
0
Прочути полицейски кучета
От много отдавна полицаите по целия свят използват кучета, за да им помагат да си вършат добре работата. Без значение дали се издирва човек, дали се търсят наркотици или бомби, отрядите с кучета са пълноправна част от органите на реда, а в САЩ дори кучетата имат свои значки.

Обучават се няколко породи кучета, като най-често срещана е немската овчарка и белгийската овчарка Малиноа. Бийгълите често дежурят по летища, където душат за експлозиви. Хрътките пък са известни с това, че бързо откриват бомби и наркотици. Бернското пастирско куче се използва най-вече за откриването на изчезнали хора.

Първият случай за включване на кучешка помощ в разрешаването на престъпление е от 1888 г. Тогава две хрътки са били пуснати в издирването на Джак Изкормвача. Е, мисията им не протекла по най-добрия начин - едното куче ухапало полицай, а по-късно и двете животни избягали, като по този начин ангажирали полицията да търси и тях. Така обаче било дадено началото на обучаването и внедряването на кучета в полицейските редици. Представяме ви и историите на пет от най-известните полицейски кучета.

Рин Тин Тин

Рин Тин Тин е полицейско куче, открито от американски войник във Франция по време на военни действия през 1918 г. След Войната кучето е взето в САЩ и става филмова звезда, като се снима в 122 филма, телевизионни сериали и др.

Мати

Черен лабрадор ретривър, внедрен в щатската полиция в Кънектикът. Тя е първото оперативно куче в страната и вероятно в света. Започва работа през 1986 г. и служи вярно 11 години. Била е обучена да търси доказателства при умишлени палежи. Можела е да надуши 17 различни запалителни вещества и често е идентифицирала подпалвачите сред зяпачите около местопрестъпленията.

Облак II

Това е едно от най-прочутите полицейски кучета в историята на Канада. За кратката си четиригодишна кариера Облак II и неговият стопанин и възпитател Рей Карсън са хванали 123 бегълци и са открили огромен брой изчезнали деца и загубили се хора. Според National Post най-прочутият удар на кучето е през декември 1973 г., когато заедно с Карсън преследват двойка малолетни престъпници до убежището им в Норт Бей. Кучето се втурва при криминално проявените и малко след това излиза, захапало заредена пушка. Рей Карсън разказва, че бил шокиран от това, което се случило, защото не знаел, че заподозряните са въоръжени.

Аполо

Безстрашна немска овчарка, част от полицейското управление на Ню Йорк и едно от първите кучета, които са обучени да търсят затиснати хора и да ги спасяват. На сутринта на 11 септември 2001 г. Аполо е сред първите полицаи, които се втурват да издирват хора под рухналите кули на Търговския център. Кучето търси под отломки, разранява си лапите, получава множество порезни рани, но не спира да търси оцелели хора. За усилията си получава специален медал Дикин - най-високото отличие, давано на животни, участвали във военни действия.

Сириус

Това е друго куче-герой по време на събитията на 11 септември. Сириус е единственото куче, което загива по време на атентатите. Четиригодишният лабрадор, който намира смъртта си под отломките на кулите-близнаци, е бил специалист по надушването на експлозиви.


Източник: GOOD
Hundefreund    преди 133 месеца
0
Преди повече от сто години,на 21 юни 1909г. в Санкт-Петербург е открит първият руски развъдник за кучета,предназначени за служба в полицията.Сега мнозина развъдчици отбелязват тази дата (21.06.) като свой професионален празник,макар той официално да се нарича "Ден на Киноложките подразделения на (МВД) Министерство на Вътрешните работи.
До началото на ХХ в. В Русия на никого не е идвало на ум да се използват специално обучени кучета за издирване на престъпници.Кучета се развъждали за лов,отглеждали ги за охрана на стада,заможните дами имали "модни" декоративни кученца,но следови кучета не подгатвяли.

*Новатор в криминалното разследване*

През 1903г. за отговорник в отдела за криминални престъпления бил назначен Владимир Иванович Лебедев – забележителен специалист по теория и практика в криминалното разследване.
Лебедев успешно внедрил в Русия задграничните нови полицейски техники.Именно чрез него в Русия започнали да правят снимки на задържаните от полицията хора,да снемат отпечатъци от пръстите,да съставят описание на външността (словесен портрет) по образец.
През 1905г. Лебедев по време на отпуск посетил Гегмания и Белгия,където проявил сериозен интерес към опита на колегите си,във връзка с подготовката на служебни кучета за намиране на престъпници.
През 1907г. в Петерхоф и Рига вече имало реално работещи (макар и скромни по размер) развъдници.На следващата година било създадено "Руски съюз за поощрение на кучета за охранителна и полицейска служба".А през 1909г. се открил образцов развъдник и полицейско училище за служебни кучета. Специално заради това училище в покрайнините на Санкт-Петербург бил построен цял комплекс.

*Първите полицейски следотърсачи в Русия*
На 1 юли 1909г. в училището пристигнали първите ученици -26 полицая от големите градове на Руската империя,в които били открити криминални отдели.Кучетата за тях доставили от чуждестранни развъдници,основно от Германия.След три месеца,на 25 октомври се провели първите изпитания на курсантите.
Комисията единодушно класирала на първо място полицаят от Москва Владимир Дмитриев.Кучето на Дмитриев,младият Доберман Треф,работел безупречно въпреки възрастта си – към момента на изпита той бил едва на .....11 месеца.
Ако Треф сега би участвал на изложба едва ли би получил медал.Той бил набит, с къса глава,а козината му била много по-дълга от тази на съвременните Добермани.Въпреки това служебните му качества го превърнали в куче-легенда.
На първото през живота си изпитание Треф с лекота проследил "престъпника",в ролята на който влязъл предварително нает портиер от другата част на града. Един час преди изпита,"Злодеят" се разходил на територията на развъдника и околностите му,после останал в кръчма,разположена на 2км. от началната точка.Младият и енергичен Доберман веднага поел следата,уверено я следвал и с лекота открил "престъпника" сред тълпата в заведението.Разкритият човек извадил револвер и открил стрелба с халостни патрони по Дмитриев,но Треф със стремителен скок избил оръжието от ръката му.
Впечатлените съдии наградили Дмитриев със званието "Учител по дресура на кучета",а Треф получил диплом "Първо в Русия следово куче".

Следва продължение...

Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.