Нов закон облекчава пътуванията заедно с домашен любимец в ЕС

Редактор    преди 132 месеца
0
Ако не е с търговска цел, пътуването в Европейския съюз заедно с домашни любимци ще стане по-лесно по силата на нов законопроект, одобрен днес от Съвета на европейските министри, съобщи Франс прес.

Кучета, котки и полупитомни порове, например, ще имат повече възможности да пътуват със собственика си в ЕС според текста, одобрен от Европарламента през май.

Новият закон предвижда по ясни правила за паспортите на придружаващите животни и за ваксинацията им срещу бяс. Млади животни на 12 до 16 седмици, които са били ваксинирани, но още не са добили имунитет, също ще могат да пътуват.

Котки, кучета и порове (податливи на бяс), придружаващи собствениците си, ще могат да пътуват с тях, ако разполагат с паспорт, доказващ, че са ваксинирани срещу бяс, обясни в комюнике Съветът, предава БТА.

Собствениците ще могат да пътуват с повече от пет животни, което досега беше забранено, за да се предотвратят злоупотреби с търговски цели. Отсега нататък ще се правят отстъпки за собственици, които докажат, че ще участват в състезание, изложения, спортни или празнични прояви (например с впряг кучета).

Новият закон ще взеле в сила 18 месеца след обнародването му в Официалния вестник на ЕС.


Източник: dariknews.bg
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.