Пътуване с домашен любимец

Lapa.bg Admin    преди 142 месеца
3
Пътуване с домашен любимец
На много хора им се налага често да пътуват с домашните си любимци.   Въпреки редицата неудобства както за стопанина така и за животното има и много предимства. За някои питомци отстъствието на техния стопанин може да бъде по-трудно, от което и да е пътуване. 
 
Все пак бъдете подготвени за смяната в настроението му поради стреса и осигурете необходимите средства за успокоение.
Независимо дали ще пътувате със самолет, кола, автобус или друг транспорт ще Ви се наложи да се съобразите с изискванията за внос на животни в страната, която посещавате.
Общи изисквания за пътуване на кучета, котки и порчета през страни, членки на Европейския съюз:

- да е обозначено с микрочип или татуировка.
- да бъде ваксинирано против бяс в съответствие с изискванията на производителя на ваксината и посещаваната страна.
- да притежава международен ветеринарен паспорт, в който е отбелязан номерът на микрочипа и е нанесена ваксинацията.
 
Пътуване с домашен любимец в самолет

За да превозвате животно в самолет трябва непременно да заявите предварително с резервацията и да заплатите  допълнителна такса.
Превозването става в специална клетка, която трябва да бъде достатъчно голяма животното да може да се обърне и да си легне.  Поискайте информация за допустимите размери  от авиокомпанията , с която ще пътувате.
Купете по-рано клетката, за да може вашия любимец да свикне с нея преди пътуването. Сложете му постелка или играчка, която познава и харесва, за да се чувства по-спокойно.
Вариантите са два:
Ако тежестта на животното заедно с клетката е до 8 кг. животното се превозва като пътнически багаж в кабината.
Според законите обаче нямате право да го вадите от клетката по време на пътуването , а кучето трябва да е с надморник, за да не лае и да не смущава останалите пътници
Ако тежестта на животното заедно с клетката е над 8 кг. животното се превозва в багажното помещение на самолета.

В някои страни има изисквания и за възрастта им – да е най-малко на 8 седмици и напълно отбито от майка си, за да може да пътува в багажното отделение. Ветеринарите не препоръчват самолетите и за по-възрастните питомци.
Декоративните породи кучета със сплескани муцунки   не трябва да бъдат оставяни в багажното отделение, тъй като заради лицевата им структурата, може да се наруши притокът на въздух. Това се отнася за породи като мопс, пекинез, някои видове териери.
 

Пътуване с домашен любимец в автомобил  

Ваша основна грижа при пътуване с кола е безопасността на вас и вашия любимец
За вашата котка изберете съответстваща на размерите й клетка от магазин за домашни любимци. Може да сложите любима нейна играчка или одеалце  за повече спокойствие по време на пътя.  Нахранете я преди пътуването със суха храна, а по време на пътя не давайте, за да не й стане лошо.  
Важно е животното да има чист въздух.   Може да отворите прозореца, но не позволявайте на кучето да си показва главата през прозореца. Това не е полезно за тях, защото струята въздух може да се отраззи на обонянието им, а летящи предмети или насекоми да го наранят.
 



Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.