Малко информация

valioo90    преди 160 месеца
0
Малко информация
Бялата мишка произхожда от домашната мишка и принадлежи към разред Гризачи (Rodentia), семвйство мишевидни (Мuridae), подсемейство мишки (Murinae), род Mus.Първи японци и китайци в края на 18 век започнали да опитомяват домашната мишка, като от природната окраска успели да получат бяла, албиносна порода с розаво-червени очи.В Европа бялата мишка се появява в началото на 19 век, когато станало модно да се отглеждат красиви опашати албиноси с червени очи.

Изключителната жизнеспособност, склонност към опитомяване, всеядност, висока плодовитост и възприемчивост към много видове инфекции на бялата мишка били високо оценени и те навлязли масово в медико-биологичния експеримент.В днешно време почти 70% от използваните лабораторни животни в експерименти са мишки.

Мишките се отглеждат в топли, сухи и светли помещения с добра вентилация, защитени от диви гризачи, насекоми и кърлежи. Резките промени на температурата и наличието на течение се отразяват неблагоприятно и често стават причина за сериозни заболявания. Най-благоприятната темперетура за отглеждане и развъждане на мишките е 20º-23º C. Светлинният режим трябва да бъде регулиран-12 часа на ден и 12 часа на нощ.

ДОМ
За отглаждане на бели мишки най-подходящи са пластмасови / стъклени аквариуми или специални клетки, които се продават в магазините за домашни любимци. За група от 15-20 мишки размерите са – 50/40/16см; за 5 мишки – 40/25/16 см и за 2 мишки – 25/17/13 см.  За постеля може да се използва талаш, слама, сено, мъх, ленти от хартия и др.

ХРАНЕНЕ
Правилното хранене на мишките е от голямо значение за доброто развитие и нормалното протичане на бременноста и бозайния период. В зoo магазините се продава специална храна за гризачи, която съдържа всички необходими хранителни компоненти, витамини и минерални вещества. Освен това може да им се дава хляб, слънчогледово кюспе, овесени ядки и др. Вода трябва да има винаги.

РАЗСТЕЖ
Половата зрялост на мишките настъпва на 30-ия – 35-ия ден след раждането. За да се получи обаче здраво и жизнено поколение, семействата трябва да се комплектуват при навършване на 2 – 3 месечна възраст.

Женските мишки се разгонват на всеки 5 дена. Само тогава е възможно оплождане. Бременноста продължава 19 – 21 дена. Броят на новородените варира между 2 – 12, като средния им брой се увеличава от 2 или 3-ото раждане и достига своя максимум при четвъртото раждане, след което постепенно намалява. Обикновено мишките раждат нощно време и по-рядко през деня, като раждането продължава 20 – 35 минути. Новороденото мишле в първия момент остава неподвижна около 1 мин. Преди да се раздвижи и издаде звук. Нейното дишане става нормално след няколко минути. Новородените са със затворени очи и уши. Нормално те бозаят 21 – 35 дена, като майката ги кърми на всеки 40 – 55 минути.
За една година една женска може да ражда 6 – 8 поколения.

Мишките живеят средно 2 – 2,5 години, а плодовидият период е от 12 до 15 месечна възраст.
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.