Морски свинчета

Lapa.bg Admin    преди 140 месеца
0
Морски свинчета
История 

Ето с няколко думи историята на морските свинчета, от техния дом в Южна Америка до нашите домове днес.

Произходът на морските свинчета е Южна Америка, където все още могат да бъдат срещнати няколко вида в природата. Прародителят на опитоменото морско свинче се счита че е дивото морско свинче,Cavia cutleri. В природата морските свинчета живеят на големи групи във високата трева, където са предпазени от хищници. Te не копаят дупки за себе си, но използват изоставени хралупи и дупки на други животни.

Т.к. са нападани от месоядни животни, те са много срамежливи и лесно се плашат. Малките не се раждат на сигурно в дупките, а на открито. Раждат се напълно окосмени с отворени очи и след два дена ядат същата храна като родителите си.

Преди завоеваването на Южна Америка от испанците, Инките ги отглеждали за храна и дори днес перуанците ги ядат. Моряците били първите хора, които ги гледали като домашни любимци и те ги донесли в Европа. Вярва се, че причината да се наричат "морски прасета" е това, че моряците ги продавали на цената на едно прасе, а звуците, които издавали много приличали на квичене.

Днес съществуват много породи морски свинчета, благодарение на дългогодишна и внимателна селекция. Морските свинчета са шумни и забавни, но също така са запазили много от природата си - често копаят и ровят наоколо за храната си.


Видове морски свинчета 

Съществуват повече от 25 породи морски свинчета, т.к. през годините опитни селекционери са кръстосвали морски свинчета близки по разцветка. Морските свинчета могат да бъдат в един или повече цвята, с къса, дълга, рошава козина и дори без окосмение.

Според цвета - едноцветни и многоцветни

Едноцветните морски свинчета имат гладка козина. Срещат се в разнообразни цветове - от златно до шоколадово, кремаво до черно и всяки цвят се отделя в отделен под-вид.

Многоцветните морски свинчета имат два или повече цвята.

Късокосместите морски свинчета порода

Късокосместите морски свинчета имат къса, гладка и копринена,бляскава козина. Те не се нуждаят от същото количество грижи като дългокосместите си събратя, но разресването е необходимо понякога, за да не загуби козината им блясъка си и за да са по-чисти.

Има много разновидности на късокосметите морски свинчета. Например Англииското кaчулато, което има розетка на главата със същия цвят като останалата част на тялото, което може да бъде различни цветове. 


ДЪЛГОКОСМЕСТИ морски свинчета порода

Най-добре познатият вид е Перуанският(Peruvian). Те имат много дълга, копринена козина, обикновено стигаща до пода и покриваща лицето им. Изискват постоянно разшешване и много време, за да се поддържа козината им чиста. Това е причината да не се препоръчват като домашни любимци на малки деца.
Шелти (Sheltie) и Коронованото (Coronet) са подобни на Перуанското, но Шелти нямат козина на лицето и околко тялото. Коронованото има грива на главата. 


Розетки порода морски свинчета

Козината на тези морски свинчета е събрана на розетки.

Породистите Абисинови (Abyssinians) трябва да имат 10 розетки: 4 в задната четвърт, 4 околко "седлото" и по едно на всяко рамо. Разбира се и другите видове розетки изглеждат много добре. Срещат се с различни окраски - като могат да бъдат и едноцветни и шарени. 

Рекс (Rex) са като плюшена играчка с къдрава космена покривка.

ГОЛИ морски свинчета порода

Както си личи от името, Голите морски свинчета нямат или имат малко окосмение. Те се срещат в Америка, но се очаква скоро да бъдат разпространени и в Европа.


Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.