Коледа която не вреди на котката ви

stormer    преди 150 месеца
1
Коледа която не вреди на котката ви
Повечето хора се стремят да прекарат веселите коледни празници в семеен кръг. В навечерието на Коледа навсякъде цари суматоха: трябва да се украси елхата, красиво да се опаковат подаръци, да се набавят и подредят свещи, докато в кухнята с пълна пара протича приготовлението на празничната трапеза. Котките, разбира се, също взимат участие в тези трескави приготвления. На земята пада парче опаковъчна лентичка и тя веднага се впуска да го дърпа с лапи към себе си; поредното празнично блюдо в кухнята разпръсква неустоимо ухание и котката е готова да му направи всестранна дегустация. И, естествено, тя задължително зорко ще следи да не би да изпуснем някоя интересна дреболия от всяко пакетче, което разопаковаме.

Покрай цялата тази приятно възбудена неразбория е много лесно да забравим, че много от украшенията вкъщи представляват реална опасност за котката. Ярките и силно чупливи топки и други играчки по елхата, дългите електрически проводници за мигащите лампички, и дори самият факт на появата на дърво в стаята, определено ще привлече вниманието на котката и едва ли тя ще се лиши от удоволствието щателно да изследва елхата.

Но играта с тези предмети е много рискована. Стъклените играчки лесно се чупят, парченцата могат да наранят лапичките или даже да попаднат в окото. А докато се омотава около електрическия кабел увлечена в бурна игра, котката се излага на опасността да стане жертва на токов удар. Зле закрепената елха пада само щом коткате се опита да се покачи на нея за да се добере до играчките.

В нашето семейство през годините постепенно си изработихме набор от специални "празнични" мерки за сигурност, имащи за цел да се грижат за безопасността на нашите котки. Надяваме се, че дадените по-долу съвети ще ви помогнат да държите котките си далеч от неприятностите, така както те помагат за това на нас.

Изисквания към елхата. Имали сме котки, които напълно са игнорирали коледната елха. Дори сме имали и такива, които с ангелско търпение часове наред са се взирали в блещукащите светлинки на гирляндите, показвайки с целия си вид, че смятат смирено да дочакат подаръците си. Но мнозинството от нашите котки, тласкани от непреодолимо любопитство, задължително са се покатервали на украсеното дърво, събаряйки след себе старателно накичените играчки и дори понякога събаряйки цялата елха.

Сега ние вече можем да предсказваме този род катастрофа. Всяка година, преди да поставим елхата до прозореца в хола, един от нас се качва на перваза на прозореца и закрепва стабилно към горната прозоречна рама две здрави метални скоби. За върха на дръвчето завързваме тънък но здрава метална връв, чийто друг край завързваме за скобите отгоре. Когато елхата е добре украсена, връвта и скобите практически не се забелязват. Ако предпочитате, вместо метален кабел, можете да използвате здраво найлоново влакно.

Коледните елхи са различни. Когато се случи да е по-малко дръвче, достатъчно е така да регулираме поддържащия кабел, че елхата да се задържи права, дори на нея да се покачат няколко любопитни котки едновременно. Положените усилия, които дори не са кой знае колко големи, си струват и така нито членовете на семейството, нито котките рискуват да се окажат засипани от режещите парченца стъкло от начупените играчки, разпръскващи се навсякъде около падащото дърво.

След като елхата е добре закрепена, както в основата си, така и към скобите отгоре, вече могат да се закачат гирляндите и светещите лампички. Преди това трябва внимателно да разстелете последните на пода, да подмените изгорелите крушки и да изолирате оголените участъци от проводника. Обикновено ние проверяваме и кабелите на другите домакински електроуреди и удължители, които са били съхранявани за лятото заедно с новогодишните лампички.

Преди да разположа лампичките на елхата, аз обикновено заливам участъка между последната лампа и щепсела за контакта със сос "табаско". В нашето семейство ползваме точно такъв тютюнев сос като отблъскващо средство и за нас той няма превод, тъй като е собствено изобретение. Вие бихте могли да ползвате някоя друга остра подправка като съставна част, или да си вземете специален котешки препарат "против хапане"; или пък просто да си направите нещо като паста от смесени червен пипер и вода. Нито един от тези продукти няма да навреди на котката ви, но острият им вкус или миризма ще я отблъсне и затова тя няма да гризе съответния предмет, който представлява опасност за нея.

Острият отблъскващ сос е незаменимо нещо за празниците; той не уврежда предметите направени от неабсорбиращи материали. Сосът може дори да се нанася и върху токсични растения, които представляват опасност за котката – в частност върху листата на такива растения. Никой не знае точно защо, но котките не могат да устоят на листата. За това има и друг способ, далеч по-ефективен от сос "табаско" – изнесете токсичните растения, така че котката да не може да се добере до тях.

След като играчките са разпределени по местата си, а дръвчето е потопено в съд с вода за да запази свежестта си, обвийте основата на елхата с парче красив плат, така че той да обхваща изцяло резервоара с вода и долната част на ствола. За да закрепите тъканта както трябва към дървото и да предотвратите достъпа на котката ви до мръсната вода в коритцето, обвийте стегнато плата с тънка тел, като я прокарате плътно и навсякъде около ствола и съда. Още съвсем малко и ви е гарантирано весело и безпроблемно изкарване на Коледа.

За да доставим удоволствие на нашите котки, нарочно няколко дена не прибираме стълбата и те, сякаш самите са изискани новогодишни играчки, грациозно скачат по нея.

Празникът, това не е само коледната елха, но също и нашите котки. Развълнувани и разтревожени от общата суматоха на празника, те се пъхат в кутии и сандъци, крият се в хартиени пакети и си играят с всяка лентичка или парченце връв, до които успеят да се доберат. Имайки постоянно пред вид любопитството им и склонността им от всичко да си направят игра, никога не затваряйте кутийка или пакет, без предварително да сте се уверили, че броя на котките излиза точно. Ако такова нещо, не дай си Боже, все пак се случи, оскърбената до дъното на душата си котка ще страни от нас и ще ни се цупи няколко часа или дори дена и така ще опропасти целия празник.

Връвчици, лентички, панделки и въженца, гумени връзки – всичко това са превъзходни играчки за котараната; само че раздъвкани до състояние на безформена пихтия, те са напълно в състояние да наранят сериозно стомашно-чревния тракт на котето ви. И пластмасовата корда, и дори специалните котешки играчки често пъти не издържат на пресата на острите котешки зъби и нокти. Това, въпреки всичко не означава, че трябва да забраните напълно досега на котката с новата играчка; просто трябва да държите ситуацията под контрол. Нека играе с каквото иска, но да бъде под ваше наблюдение.

Продават се много празнични котешки нашийници, които са украсени с камбанки, мъниста и изкуствени цветя. Предварително проверете всички тези украшения и сменете или закрепете по-здраво онези от тях, които могат да паднат в процеса на играта. Ако сте решили да си направите такава празнична каишка сами, използвайте закопчалка тип "велкро" (лепяща лента) – тя лесно се откопчава в случай, че котката случайно започне да се души с нея докато си играе. Проверявайте нашийника като минимум веднъж месечно, дори когато сте сигурни, че животното се чувства комфортно и не го грози никаква опасност.

Декоративните кошнички украсени с изкуствени цветя са винаги на мода: те са красиви и в тях котките се чувстват като у дома си. В края на краищата, какво наистина може да е по-добро от леката и удобна кошничка, в която така обичат да се разполагат и котките и кучетата? Но, за съжаление, материалът, от който те са направени, много лесно се предъвква от острите зъби на тези умели хищници (като правило те са направени от бамбук или негови синтетични имитации) – и следователно рискът е огромен.

Но не всичко е загубено и тези красиви вещи могат лесно да се спасят от прегризване. Като начало пробвайте същият добър стар сос с остър вкус. Ако проработи, тогава няма от какво да се безпокоите, но продължавайте периодично да обработвате с него кошничката.

Ако, независимо от всичко, котката продължава да я прегризва, тогава направете следното: изперете и изсушете няколко чифта стари дамски найлонови чорапи. А ако вкъщи ви се намират само чорапогащи, тогава отстранете долната им част и с тях също става. Привържете чорапа добре към горната част на кошницата, обтегнете материала доколкото може и започнете постепенно да обвивате с него връхната част на кошницата по целия й периметър. Когато първият чорап свърши, завържете за края му следващия и продължавайте така да обвивате кошницата по целия й горен край. Горните части са именно онова място, което е най-удобно за гризане; много по-сложно е да се добереш до долните краища.

Изобщо найлонът е много удобен материал, той може да бъде приспособен към най-разнообразни котешки нужди. Например, можете да напълните постелката на котката със стари найлонови чорапи. Найлонът е много безопасен – него бълхите не го харесват, той прекрасно се изпира, а съхне два пъти по-бързо от която и да е друга материя. Найлоновите чорапи идеално подхождат и за облицоване на пластмасови и винилови котешки люлки, а ако умело се обработят с найлон различни играчки, те определено ще просъществуват несравнимо по-дълго от обичайното.


Източник: zooclub.ru
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.