Размножаване на морски свинчета

Antonia    преди 140 месеца
0
Размножаване на морски свинчета
Преди да помислите за развъждане

Без съмнение появата на малки морски свинчета е най-невероятното нещо, което може да ви се случи в съвместния ви живот с вашия любимец. В повечето държави имат развити клубове, където специалисти развъждат професионално морски свинчета и запазват или създават нови породи. Това се случва в развъдници, където всичко е контролирано и вероятността да се допускат грешки е малка. За съжаление в България все още нямаме такава клубна дейност. Развъждането на нашите любимци става абсолютно неконтролируемо, в резултат на което се продават три ‘породи’ морски свинчета: дългокосместо, рошаво(розетка) и късокосместо (обикновено).
Ако все пак решите във вашия дом да се появят нови попълнения, прочетете по темата или се консултирайте с някого, който вече е развъждал. Има куп опасности на които ще наблегнем в тази статия и които не са за подценяване.
Помнете, че няма медицинско проучване, което да доказва, че женското морско свинче трябва да роди поне веднъж в живота си, а на мъжкото трябвало да му ‘излезе поне веднъж късмета’, за да са здрави. Бременността и грижата за малките изтощават майката и не са редки случаите, в които може да се стигне до фатален край.

Идеалната възраст за забременяване е 5-6 месеца. Женското морско свинче може да се използва за раждане до навършване на 3 години, като максималното разстояние между последното раждане и новото забременяване не трябва да е повече от 6 месеца.
Преди да забременее, уверете се, че вашето морско свинче е здраво. Един преглед при вашия ветеринар няма да е много скъп, но ще сте спокойни , че няма някакво заболяване, което не сте забелязали.

Избор на мъжко морско свинче.

Мъжките съзряват полово много рано. Можете да забележите полово влечение в малки мъжки свинчета дори на 3-4 седмична възраст. Важно е те да бъдат отделени от майката и сестрите си при навършване на 3 седмична възраст (21 дни).
Препоръчително е да изчакате мъжкия да стане поне на 4 месеца, преди да стане баща. Не чакайте твърде дълго, понеже след две годишна възраст оплодителната способност на сперматозоидите значително намалява.

Срещата - Ухажване и чифтосване

Морските цвинчета са разгонени през цялата година и чифтосването изисква нищо повече от упорито ухажване на мъжкия. Мъжките са готови за това и обикалят желаният обект с походка съблазнително поклащайки задницата си и непрекъснато потраквайки. Женската го отблъсква силно веднага щом мъжкият се опита да се разположи върху нея. Женската сяда на задните си лапи и опъва предните напред, отваря малката си уста широко, показвайки заплашително зъбите си. Тогава става съвъкуплението. Този цикъл трае 14-6 дена.

Свинчетата са полово зрели още след първия месец от живота си. Тогава задължително се разделят мъжките от женските свинчета.
Женските морски свинчета трябва да забременяват от 5 до 12 месец, след тази възраст не е полезно женските да раждат . Ако майката тежи по-малко от 500 грама или е по-млада от посочената възраст, има възможност за проблеми с раждането.


Бременност на морските свинчета

Бременността е средно 68 дни. Първночално трудно ще забележите промяна в бременната майка. Мъжкият е особено любезен. Започвайки четвъртата седмица майката е добре закръглена, в зависимост това колко малки ще има. Майката не показва никакъв знак за строене на гнездо почти до датата на раждане.

Важно е женското свинче да бъде хранено с качествени гранули, сено и много свежа и разнообразна храна.
Не вадете майката излишно от клетката, не я стряскайте, не стискайте корема й, не я притеснявайте по никакъв начин!
Може да отглеждате бъдещата майка сред себеподобни женски, ако преди това е живяла с такива. Ако забележите, че другите женски в групата се държат агресивно с нея, веднага я отделете. Такова агресивно поведение рядко се наблюдава, дори след раждането другите женски помагат на майката в грижата за бебетата. За да се чувстват комфортно, те трябва да имат достатъчно жизнено пространство в клетката.(Клетка ‘’от големите’’, които се продават в зоо-магазините е достатъчна само за майка с малки, но не и за други възрастни животни.)

Какво можете да забележите по време на бременността?

Седмица първа: Никакви признаци.
Седмица втора: Бъдещата майка започва да пие повече вода. Това не е показателно особено в летните месеци.
Седмица трета: Ако следите теглото, ще забележите, че свинчето започва да наддава.
Седмица четвърта: Опитен специалист може да напипа малките през коремчето на майката.
Седмица пета: Коремчето на майката започва да се окръгля. Бихте могли да осетите малките.
Седмица седма: Може да осетите движенията на бебетата.
Седмица девета: Майката става все по-трудно подвижна, но е все още активна и се движи, пие вода и се храни нормално. През тази седмица се раздалечават костите на таза.
Седмица десета : Малките се раждат.

Раждане

Морските свинчета обикновено раждат без проблеми 3-4 малки. Обикновено това става през нощта. Женската копае в постелята, вагиналното разкритие е видимо, и контракциите са забележими. Женската е в седнала когата се появява първото малко. Тя разкъсва и изяжда плацентата околко малкото. След това майката облизва - почиства и изсушава новороденото.

Бебетата

Малките са напълно развити и приличат на умалено копие на родителите си. Жизнени са. Започват да се движат и да търсят укритие веднага след раждането. Добре е да си имат такова. Картонена кутия, чиста кърпа или друго подръчно средство биха ви свършили идеална работа.
Майката е също активна. Трябва да се грижи за малките и да се храни! Задължително й осигурете повече вода, свежа храна и смеска. Кърменето е изтощително и ще забележите как ден след ден слабее.
Бебетата на 3 дневна възраст трябва да се опитват активно да се хранят с храната на майката, но чак на 20 дни тя ще им е достатъчна и няма да имат нужда от мляко. С кърмата те получават не само хранителни вещества , но и антитела, които ги предпазват от заболявания в ранна въраст.
Бебетата остават с майка си едва 4 седмици. Което си е направо жалко като се има предвид, че сте ги чакали цели 10. Мъжките се отделят на 3 седмична възраст. Бебетата се отделят по пол, като женските могат да останат с майка си.

Обърнете внимание на майката

Тя трябва да кърми спокойно малките си, да не показва никакви признаци на болка, да не се залежава и да се храни нормално. Ако започне да отбягва малките, да не се храни, не пие вода или изглежда много унила, добре е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар. Погрижете се да приема достатъчно витамин C 

Какво може да се обърка?

Токсемия. Обикновено се раждат 3-4 малки, но ако са повече майката може да се изтощи. Следете за загуба на апетит, нервност, последвани от конвулсии. По-пълничките женски са по-предразположени! Важно е да действате бързо и да се свържете с вашия ветеринар!

Мастит. Състояние, при което е възпалена едната или двете млечни жлези. Майката започва да страни от малките и да не им позволява да сучат.
Нужна е намеса на ветеринарен лекар.

Агалаксия. Поради нервност и стрес, майката не отделя достатъчно количество мляко. Признаците са като при мастит, но ако преместите семейството на по-спокойно място, далеч от непрестанен достъп на хора, обикновено отшумява.


Отглеждане на осиротели малки

Това е трудна задача и често завършва фатално за малките, ако се наложи дохранване в първите дни след раждането. Колкото повече дни са хранени от майка си, толкова повече шансовете им за оцеляване се увеличават.
Можете да храните малките със сухо мляко за котенца.
Друга алтернатива е кондензирано краве мляко, разредено с охладена преварена вода в което е накиснато парче хляб. Една част кондензирано мляко се разрежда 1:1 с преварената вода и към тях се добавя хляба. Сместа се пасира и се предлага на малките на върха на малка лъжица. Малкото ще оближе и осмуче необходимото количество от лъжицата, без да се задави. При бебетата морски свинчета не се препоръчва принудителното хранене със спринцовка понеже може да попадне смес в белия дроб и да се предизвика пневмония.
Друг проблем е да научите малките да ядат твърда храна. Най-лесният начин е да ги отглеждате с възрастна женска, която те да наблюдават и да следват нейното поведение на хранене. ‘Осиновителката’ също така ще ги топли.
В първите дни е важно да масажирате коремчетата и гениталиите на бебетата след хранене, за да се изхождат по-лесно.Това става с влажна кърпа, с която леко и много внимателно ги разтривате. Ще забележите, че след 4-5 дни те успяват да се изхождат сами.
Ако сирачето оцелее 7 дни, то вероятността да оживее е голяма.

Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.