Пет стъпки с които да спрете вашето кученце да хапе!

Боби Йорданов    преди 147 месеца
11
Пет стъпки с които да спрете вашето кученце да хапе!
Кученцата със сигурност са едни от най сладките домашни любимци, които може да имаме. Обожанието обаче може наистина да изчезне бързо, когато вашето кученце започне да хапе неща и още повече когато започне да хапе хора! За щастие има много помощни стратегии,които може да използвате, за да тренирате кученцето си да не хапе. За много нови притежатели на домашни любимци мисълта за започване на тренировъчна програма първоначално им изглежда малко съкрушителна.

Ясно ви е обаче, че е решаващо да научите кученцето как да не хапе възможно най-скоро, за да не стане по-голям проблем. Не го отлагайте. Докато кученцето ви е сладко и приятно за гушкане в един момент, в следващия може бързо да се превърне в агресивно лошо куче, което иска да хапе всичко което види, а това определено ще може много трудно да бъде овладяно на този по-късен етап, и трябва бързо да спрете развитието му в тази посока!

Следвайте тези 5 стъпки за да успеете!


Стъпка 1 - Намиране на причината

Първата стъпка е да намерим каква е причината за това поведение. Все пак дъвченето и хапенето са типичен етап от живота на кученцето, през която то преминава Често, подобно на малките деца излизането на зъбчетата, кара кученцата да дъвчат и хапят разни неща, за да облекчат това неприятно усещане.

Това все пак не обяснява озлобеното поведение, което се появява, когато фазата на хапенето се влоши. Вие трябва да поощрявате и възнаграждавате всички положителни прояви на вашето куче, и да му показвате, кога поведението му е лошо.


Стъпка 2 -  Избягвайте да играете истински физически игри – Поощрявайте упражнението 

Докато преминавате през фазите на живота на кученцето, решаващо е да стоите далече от сбиване или каквато и да е форма на агресивна физическа игра. Това са тези типове игри, които стимулират агресивност, игри като борба, схватки, боричкания.

Този тип игра просто ще накара вашето кученце да започне да се озлобява и да хапе като част от забавата, която те получават от този тип игри и може да свързват хапенето със забавление. По-нататък когато вашето кученце се научи, че хапането и дращенето не спадат към позволеното поведение, може да започнете да прибавяте някой физически игри.

Окуражавайте го да прави някакви упражнения всеки ден, тъй като това е страхотен начин да намалите желанието на вашето кученце да хапе. Освен, че упражненията дават полза за цялостното му здравословно състояние, те също така намаляват скуката, която е една от основните причини за хапането и дращенето при кученцата.


Стъпка 3 - Изкрещете Не ! 

Направете и мимика всеки път, когато вашето кученце започне да хапе, извикайте силно" Не "или "Ох!"Вие може по същия начин с мимика да се опитате да наподобите кучешко скимтене, така че да бъде по-лесно за тях да разберат. Изкарайте ръка си бавно от устата му и дайте на кучето играчка за дъвчене. Не издърпвайте силно вашата ръка. Това само ще ви причини болка и вашето куче може да помисли ,че си играете.

Ако вашето куче просто игнорира вашето поведение и започне да ви хапе отново повторете със силен глас, казвайки" Не" или "Ох", изскимтявайки като куче и след това излезте от стаята. Това ще накара вашето куче да повярва,че хапенето ще накара другарчето му в игрите да го изостави. Това е като реакцията, която то ще получи ако си играе твърде грубо с друго куче.
Продължете да използвате това поведение на всяко тяхно хапене докато не стане ясно ,че хапенето е болезнено и нежелано поведение. Бъдете сигурни докато тренирате кучето,че никога няма да го ударите или да използвате тежко физическо наказание. Освен че това може да нарани вашето куче, то също така може да бъде началото на грубо поведение при вашето кученце като то порасне по-голямо.

Стъпка 4 -  Награда за добро поведение

Всеки път, когато вашето кученце си играе или просто ви облизва,без да се опитва да ви хапе това е в отговор на много положителни похвали. Това ще подсили тяхното добро поведение и ще окуражи вашето куче да не хапе.


Стъпка 5 -Кучето се подчинява на тренировките

Наистина е добра идея да започнете да обучавате кученцето си в тренировки за подчинение, когато то достигне възраст 6 месеца. Също така взаимодействието му с другите кучета е добър начин за вашето куче да научи повече за границите и ограничения, докато в същото време се наблегне на положителното поведение.

Най-важното, основният ключ за  тренирането  кученцето си да не хапе е да е да бъдете постоянни във вашите методи . Не очаквайте да стане от първия опит. Чрез спазването на тези 5 стъпки и с непрекъснатите и постоянни тренировки вие може да бъдете сигурни,че вашето кученце ще порасне като възпитано куче с добри обноски .



Източник: infobarrel.com
Никси    преди 146 месеца
0
Ние сега си сменяме забките, уви - никнат като гъбки. Онзи ден докато забележим, че долу са ни паднали 2, а горе - 4 на тяхно място вече никнат нови. Надявам се, че със смяната им, Демон ще се окроти и игрите му ще станат по-мили, а целувките - по-нежни :)))
Hundefreund    преди 133 месеца
0
Не знам чия е статията (опитах да намеря автора),но като че ли той е пробирал отвсякъде по нещо...
Ще коментирам само последната "стъпка" - малките кученца още след 25ден са в състояние да трупат опит,т.е. могат да формират условни рефлекси.Всички сетива са достатъчно развити и те ги използват доста добре за да се ориентират,изучават и избягват неприятности.Защо е нужно да се чака до шестия месец - говоря това условно...
А иначе кучето при нормално отглеждане и двупосочно добре разбрано общуване ( със стопанина),се приспособява към новите условия по-лесно,отколкото хората мислят...,но това е друга тема.
PS.Ако имате името на автора,моля напишете го.
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.