Сова или Бухал за домашен любимец?

Лилия Антонова    преди 132 месеца
1
Сова или Бухал за домашен любимец?
Освен, че някои видове са защитени в България и е забранено да бъдат улавяни има и много други причини, заради които изобщо НЕ Е добра идея да си вземете такъв домашен любимец.

Совите имат нужда от повече пространство, за да бъдат в състояние да кацнат обратно на земята те трябва да махат 5 пъти повече с крилата си, за да не получат белодробна инфекция. След истерията по Хари Потър много хора си взели сови за домашни любимци и тъй като те не са подходящи за такива ги пускали и след това тези диви животни са умирали от глад или са били нападнати от совите в района.

Совите не са добри домашни любимци. Колкото и да са красиви и величествени , когато са в плен те са много шумни, миризливи и мръсни и се нуждаят от много време, грижи и внимание. Изисква се специално хранене, нуждаят се от големи пространства, които са скъпи за изграждане и поддържане. Също така совите са хищници. Те могат да бъдат бързи, мощни и да използват острите си нокти, за да убият жертвата. Изключително опасни са особено за децата. Дори соколари с дългогодишен опит при отглеждане на птици за загубили очите си...

Не е случайно, че самата авторка на Хари Потър - Дж.К. Роулинг е отправила молба към феновете, да не копират нейният герой, като държат сови за домашни любимци. Тя казва: "Ако някой е повлиян от книгите ми и мисли да гледа сова, която си представя , че ще бъде щастлива затворена в клетка в дома му, бих искала да се възползвам от възможността да кажа, че това е насилствено и бихте сгрешили. Совите в книгите за Хари Потър, никога не са имали за цел да представят вярно поведението, което имат. Ако харесвате сови можете да спонсорирате една сова в зоопарка или резерват за птици, където можете да я посетите и да знаете, че сте ѝ осигурили един щастлив и здравословен живот.

Част снимките на сладки бухалчета в интернет са направени или от хора, които се е случило, че са спасили някоя птица при едни или други обстоятелства или са наследници на професионални соколари, които още от древни времена са развъждали грабливи птици за помощ при лов.
чикита    преди 112 месеца
0
оле че е бухелесто или солевесто
чикита    преди 112 месеца
0
и да кажа мнението бухале
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.