кучето лае по хора

Георгиева    преди 134 месеца
0

Здравейте, така се случи, че при нас остана едно кученце от улицата, което кандидат осиновителите не взеха, защото има здравословен проблем. То е женско - на около 1г. 3м., кастрирана, средна по размер. Жизнена, игрива, сприхава и лаеща като луда. Лае по хора, според мен от страх, по кучетата, докато играе с тях, понякога и в къщи докато носи някоя играчка. При нас е от 8 месеца, но повече се занимаваме със здравословните й проблеми и не остава много време за възпитание. Знае основни команди: Седни, Легни, Не, Ела, но не винаги ги изпълнява навън. Доста е страхлива. Трепери при гърмежи от какъвто и да е характер. С повод почти не реагира на хора, ако не я закачат. Но пусната ги лае постоянно. Лае по стопаните на кучетата, по преминаващи. Преди гледаше да ни ги доближава, но сега лае. Карам й се, викам я, но не винаги ме слуша. От около две седмици ходим с повод на оживени места - спирки, булеварди и т.н.
Мислих да купя намордник, но това няма да реши проблема. Гледах и нашийниците против лай - с вибрации, не тези с ток, с тях не знам дали ще се справя.
Дайте съвет как да я отуча, защото ако престана да я пускам да тича ще се чувства зле, много е енергична.
Благодаря.
Асен Аролски    преди 134 месеца
0
Първото нещо, което трябва да направите преди да я пуснете, е да отработите много добре всичките си команди на вън. Всичко, което знае у дома, да го прави на 100 % на вън, тогава, това ви дава една основа, при която вие ще можете да имате доста по - голям контрол над нея.

Проблемът при страха е, че дразнителят е доста силен. В този случай дразнителят е не определен човек а страха към външните хора. А както разбирам страха е доста сериозен. Нещото, което можете да направите е, когато се разхождате с повод на вън по булеварди, градинки и тн. Е да позволявате на хората да и дават наградки и ласки. За да може да свикне, че тези хора не искат да и направят нищо лошо.

Друг вариант е когато излезете, освен командите да се научите да играете с някаква играчка, така че когато има човек тя да има интересно занимание а не да ходи при хората. Това е и вариант, когато пуснете кучето да тича, да го изморявате и тренирате физически.

Ако нещо ви интересува, питайте !
Hundefreund    преди 133 месеца
0
Г-жо Георгиева,
отколко време реално кучето излиза на разходки?
PS.Живеейки с човек,кучето и без обучение свиква с начина на живот,при положение че се отнасят с него като с равнопоставен.
Георгиева    преди 133 месеца
0
Здравейте, благодаря за отговорите. Излиза на разходки от 6 месеца, но продължава да лае по хора. Продължаваме да се разхождаме по булеварда на каишка, там се разминава с хората без проблем, но като я пусна да потича на поляната, започва да лае по тях. При което и там се разхождаме вързани. За съжаление почти не общува вече с кучета и днес когато я пуснах да си поиграе с две кученца, които познава и харесва от доста време - започна да ги лае и ръмжи, привиках я да си играе с мен, но като видя непознато куче се стрелна да го лае и него. Имам чувството, че проблема с лаенето като е пусната се задълбочава, но продължавам с отработването на другите команди макар и на каишка, явно прехода между хваната и пусната ще е по-дълъг. Все още като има дразнител не идва веднага при подадена команда, макар че винаги нося наградки - налага ми се да викам няколко пъти или да пляскам с ръце, отдалечавайки се от нея. Има ли някакви други трикове за отработването на командата "Ела", когато около кучето има дразнители?
Hundefreund    преди 133 месеца
0
Разказва ли Ви се пред всички историята на кученцето?Ще се убедите,че "проблема" не е в него.
Ако не желаете пишете на ЛС.
Асен Аролски    преди 133 месеца
0
Лично мое мнение, че прехода ще стане, ако се работи много. Да се работи сред дразнители, хора, кучета и тн. За да може да свикне както е свикнала с прането на простора. Просто за всичко си трябва време !
Георгиева    преди 133 месеца
0
Благодаря ви много...
Hundefreund    преди 133 месеца
0
Госпожо Георгиева,
Най-напред искам да се извиня за толкова настоятелното обяснение и забавения отговор.
Чест Ви прави,задето сте дали възможност на едно с нищо не заслужило такова отношение същество да намери дом и хора,които дарявайки го с внимание и любов,да му покажат че света има и слънчева страна.
Няма да Ви лъжа,изграждане на антистресова програма за кучета не е лесна работа (още повече ако стопанина,както постъпихте отначало премълчи толкова важни моменти ) и повярвайте,тя не е по силите на всеки наричащ себе си треньор...
Бедата е,че ако един съвет ( изваден от контекста на готова АСП – антистресова програма) работи при едно куче,при друго със сигурност ще доведе до ескалиране на стреса.
Обикновено насоки (като тези дадени от колегата Аролски,с когото сме в близки приятелски отношения и най-малко искам да засегна) препоръчани с най-добри намерения, целят кучето да "преодолее" страха към даден обект и успоредно с това (чрез команди за послушание) стопанина да го "държи" под контрол(???)...

Но какво му остава на кучето (особено това дало достатъчно ясни сигнали за поведението си и останали без адекватна поддръжка от стопанина) ,освен да натрупва още и още неприятни преживявания,които допълнително го стресират.
Всяко куче реагира на стресовите фактори по своему,заради различията в здравословното състояние,натрупания опит,възрастта си.
За да се даде точна "рецепта" трябва да се обърне внимание както на отделните моменти в кучешкия живот,така също и на отношенията със стопанина и другите членове на семейството,кучетата и др.
Чак тогава може да се проведат поредица упражнения,като обаче се отчете подробността – бързата смяна на социалната среда може да доведе до по-голям стрес. С две думи – който е запознат с физиологията и симптомите на стреса, трябва да понижава стресовите фактори постепенно.Това може да отнеме неопределено време (седмици или месеци),за да може организма да се пренастрои да доведе производството на стресови хормони до нормално ниво.

Ако желаете вземете координатите ми от Асен ( а може да се обърнете и към него за помощ) и ще видим какво ще правим.
Нека никой не мисли,че така си търся клиенти (или го правя за Асен),защото най-лесно е да се разкарва кучето по улиците или в парковете,като при това го "даряват" с никому ненужни команди,които то няма да свърже със състоянието си.А и Вие самата трябва да разберете,че ел.нашийници или други , прекалената лична превъзбуда ,неадекватното отношение към определено поведение,допълнително Ви пречат.
Винаги може да се обърнете за съвет към мен,а резултатите ще покажат дали съм прав.
Желая Ви всичко добро.

Веселина Маринова    преди 64 месеца
0
И моят пинчер е същият как да реша този проблем иначе мен много ме слуша
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.