Команда "Седни"

Асен Аролски    преди 140 месеца
3
Команда "Седни"
Научаването на всяка една команда, не зависимо дали е "Седни" "Легни" или др. винаги трябва да доставя удоволствие на кучето.Това важи за всички команди от основното обучение и триковете. Това е така, за да мотивира кучето да прави дадено нещо с желание и интерес.  

Има много различни начини, за научаване на командата "Седни", но най - лесният е чрез лакомство или играчка. В зависимост от възрастта на кучето, може да се използват и други методи, но да се върнем на този.

Когато използвате лакомство или играчка, трябва да знаете някои неща.

- Лакомство не е всекидневната храна на кучето. Лакомството трябва да е нещо, което кучето обича много и не яде всеки ден. Продават във всички магазини за животни готови лакомства. Може да ползвате тях или да си направите сами. Ако ще си правите сами също имам няколко идеи, които да ползвате. Аз лично съм използвал и готови от магазин и такива каквито сам съм приготвил, разликата идва в това, че приготвените от мен лакомства са : сварено пилешко или телешко
месо.  Но вие можете да ползвате всичко, което кучето ви обича и харесва.

- Играчката трябва да е по същият начин както лакомството. Тази играчка, трябва да може да мотивира кучето да ви следи, да иска да си играе с нея ( играчката ) и наистина играта с тази играчка да носи наслада на кучето.

Ще се повторя, но това е много важно - Трябва да можете да мотивирате кучето си с това което ползвате. Ако е кученце бебе или подрастващо можете да използвате и двете.  И лакомство и играчка.  Ако е възрастно куче, според предпочитанията на самото куче.

Аз използвам като играчка за моите кучета - Фризби ! Това е тяхната най - любима играчка, и когато играем с фризбито друго не ги интересува.

След като вече разбрахте какво ви е необходимо, да преминем към научаването на самата команда.

При използването на лакомство то трябва да бъде държано по такъв начин в ръката ви, че кучето да може да го помирише, но да не може да го изяде. След което поднасяте лакомството до носа на кучето, и движите ръката си след това над носа назад към главата. Това ваше движение трябва да бъде плавно, но не прекалено бавно и не прекалено бързо. Ако кучето ви скочи по ръката ви с цел да си вземе лакомството, просто го спрете. Изправете се и спрете за момент. Ако кучето започне да скача много по вас, не му давайте лакомство. Изчакайте го да се успокои. След това продължете. Докато кучето ви не седне. В момента когато кучето седне, веднага трябва да поучи от вас, лакомство, ласка и когато казвате "Браво" на вашето куче, то трябва да е много радостно, да носи
емоцията. Наистина да покажете на кучето, че е направило точно това, което сте искали от него.

За да се научи кучето, на самата дума "Седни", не бива да му повтаряте ... Седни, седни седни седни седни седни седни седни ... Думата се казва веднъж, и когато кажете "Седни" на вашето куче, използвате лакомството както описах по горе, и ако кучето не седне, това не значи, че
трябва да повторите командата 100 пъти. НЕ ! Не правете това ! А започнете всичко от начало, и се опитайте  да  накарате кучето да седне. Трябва Ви един единствен успешен опит. И тогава трябва да покажете колко много се радвате на това, което кучето е направило за вас.

След като е изпълнило правилно исканото от вас, наградете кучето щедро. Много игра, ласки, лакомство и всичко друго което прави кучето ви щастливо. Трябва да разбере, че точно това искате. И упражнението трябва да приключи с успех - Винаги.

Независимо какво учите, Седни, Легни, Дай Лапа и тн. Винаги спирате когато имате успех, когато кучето е направило точно това, което вие сте искали.

С времето ще усложнявате упражнението, така че винаги да създавате работа на кучето.

И отново с времето резултатите ще стават все по - хубави !






Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.