Страх

Rosita    преди 134 месеца
0

От един месец имаме куче порода дакел /на 10-11 месеца-осиновено / и има страх към други кучета .Когато ги види винаги започва да ги лае и е готова е да ги захапе .Когато я взема в себе си тя се успокоява и ги гледа само -по какъв начин може да се оправи този проблем :)
Асен Аролски    преди 134 месеца
0
Здравейте, първо искам да се извиня за закъснелият отговор !

Вашият проблем, може да е породен от предишни неприятни ситуации за вашето куче, и затова то да проявява агресия. Това нещо може да се коригира, когато събирате вашето куче със спокойни кучета, които дори при негова/нейна евентуална атака да не отвърнат. Тогава вашето куче ще се научи, че не е нужно да проявява агресия.

Ако няма къде да откриете такива кучета, трябва вие да коригирате кученцето, като му покажете, че неговото/нейното поведение е ненужно и, че не трябва да се държи по този начин.
Когато вдигате кучето у вас, то може да усеща закрила, но това не решава проблема, дори напротив, вие заставате като бариера между проблема на вашето куче и неговото разрешаване.

Не казвам, че ако някое друго куче се опита да нарани вашето и вие да стоите и да гледате безучастно ! Казвам, че когато вашето куче прояви нежелана агресия трябва да бъде коригирано, а не да бъде поощрявано като го вземате на ръце. Защото за вашето куче вдигането му на ръце, означава закрила и поощрение. Затова, покажете на вашето куче, че това поведение е нежелано.

Корекцията може да стане по много различни начини и трябва да се съобрази с моментната ситуация, и поведението на кучето ви. Корекция може да бъде, подръпване с повода. Корекция може да бъде и игнорирането, когато започне да се държи агресивно, да не го вдигате на ръце, а да бъде оставен при другото куче ( разбира се, трябва да прецените дали другото куче не представлява опасност ). Но ефекта на корекцията трябва да бъде такъв, че в момента в който вашето куче се държи по нежелан за вас начин, когато го коригирате то да спре. А как ще го постигнете вие трябва да прецените. Защото при едно куче метода може да е един, при вас този същият метод да не работи. Затова не ви казвам конкретен метод, защото не се знае дали ще проработи. Трябва вие сами да откриете нещото, което може да накара вашето куче да прекрати определено поведение.

Боби Йорданов    преди 134 месеца
0
В кой парк се разхождате обикновено? Може там да си набележите кротки кученца, да обсъдите за малко преди това със стопаните им проблема. И като се срещнат вашето кученце и другото бавно се доближете и като се уплаши спрете, после пак и така на малки стъпки. Може не на първия дори нйе на 5 тия път, но в един момент то ще прояви интерес и ще иска да подуши другото кученце. Разбира се това не става бързо и трябва търпение и опити при разходките .

Ако се налага като за начало може по-отдалеч да стоите така, че то да вижда другите как си играят. Идеята е да не избягвате другите кучета, защото го е страх, а да отивате при тях
Hundefreund    преди 133 месеца
0
При цялото ми уважение към Асен (не само че сме колеги,той си знае),много важно е когато се дава съвет ,независимо за какъв поведенчески проблем става въпрос е да се започнаем с възможно най-точните реакции на кучето,неговата предистория,начина на отглеждане,поведението на стопанина.
Ако авторката на темата има желание,нека дообясни,защото няма готов отговор на всяко кучешко поведение.Аз лично не мога да преценя доколко кучето се страхува,от кои кучета(или има конкретни такива) и как стопанката да го интегрира между неговите събратя.
Г-н Йорданов,има един успокоителен сигнал (характерен и за хората),който се нарича разделяне.Не бих могъл да Ви го изясня,тъй като виждам,че сте твърдо "ЗА",кучето да се потиска.
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.