Правителството в Индия призна делфините за личности

Magic    преди 129 месеца
0
Правителството в Индия призна делфините за личности
Делфините са втори по интелигентност на Земята след хората, твърдят зоолози. Затова властите в Индия определиха бозайниците като "нечовешки личности". Целта е да бъде спряна експлоатацията на умните бозайници, използването им за храна и забавления и убиването им при лов на риба тон. Последните научни открития дават основание да се смята, че делфините притежават собствена идентичност.

Те могат да научат по-прост символен език, комуникират помежду си и имат знаци, с които се представят един на друг като личности. Скорошни изследвания дори са доказали, че делфините се обръщат помежду си по имена и могат да запомнят имената на свои познати, чието име са чули само веднъж преди 20 години. 

Те развиват свой собствен сигнал още като малки и след това винаги го използват, за да покажат на другите делфини кои са. Те са от малкото животни, които могат да се смеят, да играят, да се разпознават и изследват в огледало и да разбират човешки сигнали.

Засега няма доказателства, че делфините притежават собствен език, но комуникират с помощта на богата гама от звукови и ултразвукови сигнали. Делфините също като хората  разполагат с нагъната мозъчна кора, която обаче не е толкова разпределена по функции като човешката. 

Американските учени смятат, че делфинският мозък е поел по друг еволюционен път на развитие много рано в еволюцията на бозайниците, но въпреки това показва твърде много сходства с човешкия. Последните изследвания показват, че делфините са дори много по-умни от шимпанзетата, които пък могат да достигнат интелекта на 3-годишно дете.
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.