Как виждат кучетата?

rusata1    преди 147 месеца
1

Кучетата могат да виждат обекти на много по-слаба светлина в сравнение с хората. Това е така, защото ретината на кучето е съставена от клетки, които могат да различат много нюанси и сенки в сивия цвят. В сравнение с цветочувствителните клетки в човешкото око, тези, които улавят сивите нюанси, се нуждаят от много по-малко светлина за функционирането си.


Кучетата забелязват много по-бързо и добре движещите се обекти.

Кучетата виждат трепереща светлина по-добре от хората. Гледайки телевизия кучетата забелязват серия от бързо сменящи се кадри, а не цялостна сцена.

Характерно за кучешкото зрение е, че не може да се фокусират върху даден обект. Предмет, който човекът вижда ясно, може да бъде възприет като мъглив от кучето (погледнато от същата дистанция). За постигане на добър образ, кучето вижда ясно на 6 метра предмет, който може да бъде видян по същия начин от човек на разстояние 22 метра.

Кучетата могат да видят само част от видимия спектър на светлината. Характерно е, че те не виждат определен спектър на светлината - от зелено до червено. Това означава, че те могат да видят цветове като жълто и синьо, ако теорията е правилна.

 


Източник:   doctoronline.bg

 

 

Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.