Проблем с непослушно куче!

Лилия Антонова    преди 151 месеца
0
Кучето ми е на 6 месеца и ме влудява. От сладкото, тихо кученце, което беше се превърна в ужасен пакостник. Сега дори лае по мен - вроятно иска да му обърна внимание.
Лае обаче и ммного по други кучета (особено в близкия парк). Не знам.. захапва ме по време на игра. Какво да правя?
Редактор    преди 151 месеца
0
За непослушни кученца, които хапят или лаят по други кучета, се смята, че проявяват склонност към доминиране, една често неправилно разбирана концепция. Кучетата, които не са научени на маниери или как да играят по подходящ начин, често възприемат свой собствен поведенчески "стил", за да привлекат внимание и този стил нерядко е груб и натрапчив.

На шест месечна възраст Вашето кученце е влязло в юношеството, фаза, в която се тестват границите и "полуделият" мозък взема връх. Вместо да реагирате с противопоставяне, както най-често се случва, когато не се разбира поведението.
Намерете начини да помогнете на кученцето да направи добър избор вместо лош. На този етап кучешкият му мозък е като гъба - попива ситуации и преживявания. Това прави момента идеален за осъществяване на едно положително обучение.

Има тренинги за кучета, където може да ви дадат много конкретни съвети как да постъпите. Един от предпочитаните от мен начини е като тихо го изведете от стаята за известно време докато се успокои достатъчно, че да се върне към играта. Ако възобнови невъздържаното си поведение, след като се е върнало в стаята, се повтаря последователността, докато научи, че само правилният избор означава оставане там, където е забавлението.

Същият метод може да се използва за ограничаване на хапането. Ако ви захапва по време на игра, станете и напуснете стаята за минута-две, или дайте на някой друг да държи каишката, докато си играете, и го отстранете от стаята, ако Ви хапе. Играта и вниманието Ви са наградите за това, че той пази устата си само за себе си.

Докато някои кучета се чувстват прекрасно в кучешкия парк, други го намират за объркващ. Наблюдавайте езика на тялото на Вашето кученце, за да видите дали то лае по другите кучета, защото е превъзбудено и иска вниманието им, или защото иска те да стоят настрана от него. Спрете да го водите в кучешкия парк, докато не разберете неговото поведение.

Положителните обучителни техники се съсредоточават върху програмиране на кучешкия мозък в работа по избягващ противопоставянето начин, възнаграждаване на положителното поведение, създаването на ритуали и предвидимост, утвърждаване на навици, несъвместими с лошото поведение, и водещи до намаляване на реакциите на гняв и неудовлетвореност. Тъй като поведението е повлияно без сила, доверието на кучето в неговата личност не е нарушена по начина, по който тя би могла да бъде, ако се използват по-сурови методи (които за съжаление все още се използват от обучители, използващи остарели методи, основаващи се на теорията за господството и лидерството).

Положително, обаче, не означава позволително, а възпитателният процес, при осъществяването на който се прилагат гласови прекъсвания, паузи или игнориране на лошо поведение, се използва по-скоро за насочване на кучето към правене на правилния избор, отколкото към потискане на отрицателното поведение чрез страх или сила.

Дано да съм ви бил полезен! :)
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.