Силата на позитивната кучешка тренировка

betynka    преди 140 месеца
3
Силата на позитивната кучешка тренировка
Преди двадесет години, преобладаващият метод за обучение на кучета включваше употребата на сила и физическо наказание. Използваха се задушаващи вериги, бодливи каишки, команди и корекции, с които да наложим нашата воля върху нашите кучешки другари. Сега обаче времената са други.

В края на 80-те години на 20 век, един треньор на делфини на име Карън Приор въвежда в света на обучението на кучета метода на нежното обучение в своята ключова книга "Не застрелвайте кучето". Тази скромна малка книжка с меки корици обяснява  научните принципи на поведение и обучение разработени по-рано през 20-ти век от В.Ф.Скинър, учен, изучаващ поведението, който предлага с помощта на "clicker" – малък уред, произвеждащ шум, да се използва за маркиране на момента на доброто поведение, което да бъде възнаградено – кучетата могат да бъдат обучени и без употребата на вербална или физическа сила. 
Приложението, което е било използвано при животни като делфини и китове в продължение на десетилетия, е много просто. Научете кучето, че всеки път, когато чуе определения шум "Click!" на този уред, то ще получи награда лакомство. След това го научете, че този шум "Click!" го чува всеки път, когато прояви определено поведение, като например да изпълни командата "седни". Скоро кучето се научава, че може да накара уреда да работи в негова полза като предлага да седне, без дори да му е издадена командата. След като веднъж вече то установи това, вие добавете след изпълнението му, думата "седни" (не като команда) – така чрез повтарянето на думата вие го обучавате, че поведението, което се очаква от него се нарича "седни". Приложете тази техника с този уред за всички неща, които искате кучето да направи, и то бързо ще се научи какво поведение се очаква от него – такова, при което прави правилните неща – при тях следва съответния шум Click! и лакомство.
Когато Приор написва нейната книга, по това време в цялата страна треньорите, които са използвали позитивното обучение на кучета са се броели на пръстите на едната ръка. Днес те са хиляди по целия свят. Употребата на остарелите методи, базирани на наказанията вече отпадат, тъй като собствениците на кучета се радват да разберат, че не е нужно да нараняват своите любимци, за да ги обучат. 




Автор: Пет Милър

Пат Милър е треньор на кучета в Чатануга, Тенеси, собственик на Peaceable Paws Dog & Puppy Training във Хикстън, и е написал стотици статии за серия
различни издания, включително Журнал за кучета, Вашето куче, Бау,  Кучета и собственици, Кучешки желания, АКС Газет,  Журнал за котки, Журнал за коне, Подслон,
Животински следи и други (The Whole Dog Journal, Your
Dog, Bark, Dog & Handler, Dog Fancy, The AKC Gazette, CatNip, The Whole Cat
Journal, Cat Fancy, The Whole Horse Journal, Shelter Sense, Animal Tracks ). Тя също така е член на управителния
съвет на Асоциацията на треньорите на кучета, национална организация с
нестопанска цел, която насърчава приятелското обучение към кучетата и
съответното обучение на специалисти за извършване на такова обучение, и
президент на FOCAS - Friends of Chattanooga Animal
Services (Приятели на услуги
за животни в Чатануга).
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.