Отровено писмо до най-добрия приятел на човека

Редактор    преди 124 месеца
0
"Способи и специфики при борба с улични вредители". На първо четене заглавието звучи като безпристрастен наръчник за справяне с насекоми в градината. И вероятно това е целта на създателите на тази страница в социалната мрежа Фейсбук, а именно – да не е ясно директно от името на страницата за какво съдържание точно става дума.

А то е основно рецепти на отрови, имена със снимки на ефектни отровни вещества, жестоки снимки на убити безстопанствени кучета, начини за унищожаването им, разредени от време на време с информация и линкове, които препращат към новини за инциденти с нахапани и нападнати от улични животни, както и за смъртни случаи след нахапване отново от улични кучета със подстрекателски статуси.

"Топ пет отрови за кучета и котки у дома", "Отравяне с антифриз", "Killing dogs" са част от заглавията на текстове, към които препраща страницата, обикновено с коментари на английски, призоваващи еднозначно към унищожаването на животните. Коментарите под постовете обаче са предимно негативни, на хора, възмущаващи се от бруталността на страницата.

Страницата е създадена преди почти две години – 4 март 2012 г. и до ден днешен продължава да съществува, макар и абсолютно незаконна. Според чл. 7 на Закона за защита на животните се забранява проявата на жестокост към животните като за жестокост се смята и "извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на насилие към животни (ал.22)

Който прояви жестокост към животно по смисъла на чл. 7, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., освен ако деянието не съставлява престъпление.

Иначе информацията за общността е на български език, звучи съвсем справедливо и невинно и контрастира рязко на реалното й омразно съдържание. Там се казва, че това са "практически указания на достъпна за всеки методика при осъществяване контрол върху вредителите със легални средства, безопасни за хората и околната среда", както и че става дума за "група на хората, обичащи животните". Като цел е посочено "да установим правила за съжителство на хора и животни в градовете, бездомните животни трябва да бъдат залавяни и отвеждани в приют и даване за осиновяване, а ако това не се получи да бъдат евтаназирани в рамките на няколко дни"

Насилие, изгубено в превода

Обичайно гражданите докладват подобни страници на администраторите на социалната мрежа, която от своя страна е длъжна да ги блокира. Последното обаче в действителност се случва много рядко като основен проблем е, че информацията е на чужд език и администраторите или не разбират за какво става дума или "не установяват нищо смущаващо". Въпреки това от фондация "Четири лапи" продължават да призовават хората да докладват, когато попадат на такива групи.

Ежедневно към "Четири лапи" пристигат около 20-на сигнала за подобни групи или сайтове, подстрекаващи към насилие и убиване на животни, разказа пред "Дневник" Явор Гечев, ръководител маркетинг отдела на фондацията. И тъй като от организацията няма как да поемат всички тях, съветът им към гражданите е да подават жалби към прокуратурата. На сайта на фондацията има готови бланки на жалба, и така всеки може лесно да попълни и препрати към отговорните органи.

Прокуратурата е длъжна да образува досъдебно производство и да прати жалбата в полицията за разследване или може да възложи предварителна проверка на полицията преди да образува досъдебно производство.


Кибербездействието на МВР 

От СДВР останаха озадачени от въпросите на "Дневник" получават ли и как се процедира на подобен род сигнали. Единственото обяснение, което получихме е, че тази дирекция няма отдел, който да се занимава с интернет престъпления, но не стана ясно дали сигналите се препращат към дирекциите, които имат.

"МВР не обръща внимание на тези сигнали, защото  попадат в графата им маловажни престъпления," сподели и Гечев за опита на фонацията си в работата им с полицията. По думите му, полицаите често се оправдават с това, че интернет е свободно пространство, а създателите на тези групи няма как да бъдат издирени. В същото време в МВР има специален отдел за кибер престъпления, припомниха от фондацията.

МВР бездейства, дори когато става дума за масово отравяне на животни, каквото се случва периодично в столицата, последно – само преди седмица в квартал "Лозенец", алармират още защитниците на животните. Констатацията на полицията обичайно е или "работи се по случая", или "няма достатъчно данни за извършено престъпление".

Показателно за това е неофициалната информация, че труповете на отровените животни се складират отделно и чакат за аутопсия и експертиза с месеци без да бъдат потърсени от разследващите органи. Частичното обяснение е, че една експертиза излиза между 400-800 лв., което е

твърде скъпо за подобен "маловжен" 
случай. Макар че в действителност тези отрови, разпръсквани редовно по детски площадки и градски градини, убиват предимно домашни любимци и са далеч по-опасни за децата и хората.

По думите на Явор Гечев, практиката показва, че в България трябва да се стигне до фатален инцидент с човек, за да се задействат отговорните органи и да има заловени виновни и наказания. "Важна цел за нас е да накараме МВР да се отнася по-сериозно към този тип престъпления," обяснява Гечев.

По случая с квартал "Лозенец" (от 3 февруари) е извършена проверка на място, разпоредено е на "Екоравновесие" да почистят от намереното там вещество, разпитвани са свидетели, констатирани са два трупа на кучета – едно бездомно и едно домашно, но не е ясно все още дали ще им бъде направена аутопсия и експертиза, информираха от СДВР.

Дали ще има аутопсия зависело от това какво ще покаже проверката – така завърши разговорът ни с полицията. Но за да се установи има ли действително отровни вещества в животното, аутопсията и последващата експертиза на стомашно съдържание и черен дроб трябва да се направи максимум 72 часа след настъпване на смъртта. След това обикновено не остават следи от нея, а така няма и данни за престъпление...

Източник: Дневник
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.