5 мита за декоративните зайчета

Rally    преди 137 месеца
1
5 мита за декоративните зайчета
Гризат кабели всякакви

Да, вярно е. Особено, когато са малки и не познават повечето от предметите, които ги заобикалят. С течение на времето, малките зайчета разбират (макар и да си мислите, че не са особено интелигентни животни) какво трябва и какво не трябва да правят. През това време е добре да обезопасявате местата, на които обикновено има кабели – контактите, зад компютъра, в близост до зарядното на лаптопа и мишката. Ако имате възможност, качете ги нависоко и следете животинката, докато е извън клетката. Тя сама ще свикне да не гризе каквото й попадне. В допълнение към грижите за зъбките на зайко, можете да се сдобиете с витаминна креда, с която той ще си точи зъбите, вместо да се упражнява с кабелите.

Пускат косми навсякъде

Да, и това е вярно. Но за разлика от космите на котката или на кучето, козината на декоративните зайчета е мека и пухкава. Това има едно важно предимство – когато го гушкате и си играете с него, по дрехите ви не остават големи количества косми, както и по мебелировката у дома. Когато им пада козината (това се случва на всеки няколко месеца), тя се събира на малки и пухкави топки и обикновено обикаля по пода на стаята или коридора. Което от своя страна значително улеснява почистването – с парцал или моп.

Миришат много и задушаващо

Да, така си е. Но миризмата се усеща само от мързеливите домакини, които рядко почистват клетката на зайко. Ако използвате дървени стърготини за полагане в клетката, то почистването трябва да става на около 3-4 дена. Друг е въпросът с пелетите, които могат да издържат и по-дълго, без това да се отрази по някакъв начин на домашния любимец или на миризмата у дома. Те е добре да се сменят на около 7-8 дни. Иначе самите зайчета не излъчват никаква миризма, била тя приятна или неприятна.


Драскат силно и безцелно

Че драскат, това е ясно. Ако не бъдат поддържани ноктите им достигат застрашителна дължина, не само за стопаните, но и за самите зайчета. Пораствайки ноктите започват да им пречат да се движат правилно заради самата дължина – вместо да растат надолу, започват да се извиват настрани. Хубаво е от време навреме да наглеждате как растат, а от зоомагазините можете да се сдобиете със специални ножички. 

Изискват денонощни грижи

Да, всяко живо същество се нуждае от вода, храна и малко внимание, за да бъде щастливо и доволно. Но ако се питате дали сте готови за домашен любимец декоративно зайче, но се чудите, защото сте чували, че са чувствителни и се нуждаят от денонощни грижи, то и този мит е разбит. Зайчетата основно прекарват времето си в клетката, която трябва да е достатъчно голяма, за да задоволи нуждите им за подскоци и движения. Освен това, там се чувстват защитени и в безопасност. Това означава, че във времето, в което сте на работа или извън града за ден, те могат да останат сами. Достатъчно е да им оставите достатъчно храна и вода.


Източник:  ladyzone.bg
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.