По какво се познава възрастта на вълнист папагал

Деора    преди 110 месеца
1
Как да разбера папагалчето, което си купувам дали е младо или възрастно? Има ли лесен начин да се прецени?
http://www.budgieplace.com/age.html
Тук доста добре е описано, макар и на английски, но има ясни снимки.
Aleko    преди 110 месеца
0
1. При младите мъжки вълнисти папагали по цялата глава и горната част на гърба преминава ясен вълнист рисунък, който с възрастта се размива и става слабо различим. Така, че едно папагалче с ивици до восковицата не е преминало през първото си сменяне на перата и е на по-малко от 3-4 месеца.

2. Очите на младото папагалче са съвсем черни, а възрастния при индивид зеницата е заобиколена от бял пръстен.

3. Младите папагали се отличават по късата опашка, която бързо расте и достига нормалната си дължина приблизително два месеца след излюпването на птицата.

4. С възрастта оперението на вълнистите папагали става все по-ярко, а клюнът – по-светъл.

Ако си купувате възръстен папагал, обърнете особено внимание на целостта на оперението му. Някои птици, за които се грижат лошо придобиват навика да се скубят. В резултат на това на коремчето, гърдите и гърба се образуват "плешивини". Да накарате папагалчето да се откаже от този вреден навик е практически невъзможно.
Magic    преди 110 месеца
0
Re: По какво се познава възрастта на вълнист папагал
Това е приблизителен превод на страницата, която пуснаха от Ветеринарен Център Свети Антим:

Чудите се колко е възрастно вашето вълнисто?

1) Пера - При повечето сортове, младите папагалчета имат окраска на черти над ноздрите над човката. След 3-4 месеца папагалчето е преминало през първото си сменяне на перата и вече не се забелязват черти.

Изключения: породите Латино/Албино, Рецесивен Черногърб - тези сортове имат различна окраска и заради това възрастовия тест не се отнася за тях

2) Очи - При повечето сортове, очите при младите вълнисти папагалчета са изцяло в черно. Като пораснат, ириса постепенно изсветлява до много светло сиво/кафяво.

Папагалче с изцяло черни очи е може би под 4 месечна възраст.
Папагалче с тъмно сив ирис е може би 4-8 месеца,
а папагалчето с светло сив или кафяв ирис е може би по-старо от 8 месеца.

Изключения: породите Lutino / Albino, Lacewing, лопатар - във всички възрасти тези червенооките сортове винаги имат светъл цвят(розов)ирис. Рецесивен Pied, ясно тъмни очи-тези сортове винаги имат тъмни сиви очи, които не се променят с възрастта.
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.