Кастрационен център за бездомни животни отвори врати в Русе

Редактор    преди 132 месеца
0
Кастрационен център за бездомни животни отвори врати в Русе
Новата клиника на сдружението "Германо-българска помощ за животните" в Русе беше открита официално в събота. Теренът и сградата на Междуобластния кастрационен център "Възраждане", намиращи се в Източната промишлена зона на Русе, са собственост на сдружението. Закупени са със средства на дарители от Германия и България за осъществяване основните цели в дейнността на създадения преди 10 години негов русенски клон.

За откриването пристигна от Германия създателят и председател на сдружението Григор Димитров /русенец, който от 40 години живее там/. През годините хуманната дейност в защита на бездомните животни, която той развива у нас, неведнъж е срещала негативното отношение на определени среди, но това не е отказало нито него, нито благородните му съмишленици от Германия. Заедно с достолепния Григор Димитров за събитието бе пристигнала и група немски доброволци към сдружението, сред които Ева Линкогел, при която от 16 април 2010 г. намери приют и грижи известното в цяла България осакатено куче Мима. Фрау Ева е приемен родител на животни инвалиди от България от доста време. За да се грижи за тях, тя е наела специално извънградско имение в Бавария, което поддържа със свои средства и с известна финансова помощ от сдружението.

Близо стотина души – съмишленици, доброволци и спонсори, управителите на центровете в Добрич и София, колеги ветеринари, както и приятели на сдружението "Германо-българска помощ за животните" от Русе и страната споделиха радостта на  екипа на русенската клиника. В момента тя има договори за съвместна дейност с 8 общини от Русенска и Разградска област при осъществяване на техните кастрационни програми. Русенската клиника извършва кастрация, вътрешно и външно обезпаразитяване, ваксина против бяс, видима /на ухо/ и трайна /чип/ маркировка на бездомни кучета и котки, както и на такива под надзор на граждани, с издаване на паспорт на животното. Води регистър на обработените бездомни животни от всички общини, с които има договор. Разполага с два ловни екипа от ветеринарни техници и собствен транспорт, с които се включва в кампаниите по залавяне на безпризорните животни чрез програмата "Кастрирай и върни!". През следващата година се планира създаването на малка приютска част към центъра с места за около 20-30 животни, чието здравословно състояние или осиновяване не търпи отлагане.

Дейността на Междуобластния кастрационен център "Възраждане" се финансира от доброволни дарения предимно от Германия – от частни лица и организации, борещи се срещу жестокостта към бездомните животни. Широка е мрежата от доброволци, работещи за привличането на приемни семейства и осиновители на животни от България в Германия, Швейцария и Австрия.

В момента в създадения от сдружението Междуобластен кастрационен център "Възраждане" - Русе работят 10 души. Управителят му д-р Катерина Маркова и нейните колеги вярват и се придържат към световно признатите и изпитани методи за трайно освобождаване на улиците от бездомни животни като кастрацията, действащи хуманни приюти, разширяване мрежата на осиновяване и приемни семейства, регистрация на домашните животни и стимулиране на стопаните да кастрират животните, които не са с развъдна стойност. Важна част от програмата на центъра е провеждането на образователни, разяснителни и осиновителни кампании.
 
 
Сдружението "Германо-българска помощ за животните" е регистрирано през 2002 г. в Добрич, където е създаден и първият му приют, стопанисван съвместно с общината. През 2003 г. в Шумен и Русе отварят врати хуманни приюти и кастрационни центрове, финансирани и поддържани изцяло от сдружението. От създаването си до момента центърът на сдружението в Русе е кастрирал над 7000 бездомни кучета и котки. Броят на осиновените в Германия животни наближава 700, а на тези в България – около 500. Годишно през амбулаторията на приюта са лекувани средно около 1000 бездомни животни. Русенският клон на сдружението от 2010 г. насам разширява дейността си и в околните на Русе общини, като в момента работи по кастрационните програми на общините Бяла, Борово, Ценово, Две могили, Сливо поле, Кубрат и Исперих. Обработват се бездомни животни и от община Русе с активното съдействие на техните лица по надзор. При принудителното закриване на приюта на сдружението в Русе миналата година поетапно от април до юни всичките 260 кучета и 20 котки, приютени от екипа, намират приемна грижа и осиновители в Германия.


Източник:  narodenglas.bg
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.