Кучетата и Зимата

Асен Аролски    преди 136 месеца
3
Кучетата и Зимата
Съвети за студените дни !

Зимното време, изисква особени грижи кучетата ни. Съществуват здравословни проблеми, които се проявяват точно в този период.Със своя простота и незначителност, тези проблеми могат да предизвикат на вашето куче и на вас сериозни неприятности. Надяваме се, че съветите, които ще прочетете по долу, ще ви помогне да избегнете неприятните ситуации.

Преохлаждане -

За завързаните кучета, това е основна опасност. Признаците, които може да наблюдавате са - треперене и повдигане на лапите (хората обикновено тъпчат на едно място когато им е студено). Най - често от преохлаждане страдат късокосместите животни. Собствениците на кучета с такъв тип козина, трябва да знаят, че зимно време е добре ако тези кучета имат дрехи.
Много лошо могат да пострадат малки кученца от едри породи заради преохлаждането. При тях може да доведе до артрит !  Опитвайте се да ограничавате разходките в много студените дни, когато вали хладен или студен дъжд и мокър сняг.  Когато кучетата се намокрят риска от преохлаждане се увеличава тройно ! Други кучета, които страдат най - често от преохлаждане са малките на размер породи. Това е така заради техният размер, и собствениците на такива породи, трябва да знаят, че преохлаждането при тях може да доведе до пневмония, която при кучетата се лекува трудно !

 Аденовирус 

Поради ниските температури, повече инфекциозни болести при кучето са много по - малко активни. С едно изключение – аденовирус-2. Тази болест е позната още като "щутгартска болест" и "кучешка кашлица". Аденовирусът се предизвиква от РНК-вирус и него можем да го наречем "кучешки грип". Както вирусът на грипа, така и вирусът на аденовируса мутира, затова ваксинацията против аденовирус не дава гаранция, че кучето няма да се разболее. Това обаче не означава, че ваксинацията е безполезна. По наблюдения на ветеринари, дори ваксинирано куче да заболее от аденовирус, той протича много в по-лека форма. Основен признак на аденовирус се явява характерната кашлица: кучето прави опити да се "изкашля", понякога с позиви за повръщане. Резултатът от "изкашлянето" е във вид на плътна бяла пяна. Лечението на аденовируса е такова, както при грип, неспецифично: общо укрепващи средства, аскорбинова киселина. Още една аналогия с грипа: аденовирусът не е толкова опасен сам по себе си, колкото усложненията, основното от които е пневмонията.

Зимен травматизъм

Вероятността от получаване на травми през зимата е по-голям, отколкото през лятото, поради много причини. Първо, кучето има по-голям шанс да получи
изкълчване (навяхване), разтягане на връзките или ставните обвивки при "охладени" стави. За да намалите опасността от травми, осигурете на кучето по време на зимните разходки по-равномерно натоварване. Резките преходи (вие стоите на място, а кучето дълго време лежи на снега, след което то рязко се хвърля след нещо), могат да са много опасни. Вторият източник за повишен травматизъм е ледът.  Кучето може просто да се подхлъзне и да получи травма. Особено често от това страдат кученцата и младите кучета от по-едрите породи. Твърдата ледена кора, предизвиква порязване на крайниците. Много често се травмират "петите" пръсти. И Накрая, пазете се от автомобилите. Студеното време може да хване шофьора неподготвен и да се получи неприятна ситуация.Още една причина, поради, която често се получават травми, е че под снега и леда се крият различни предмети, които кучето не вижда. Това може да е счупена стъклена бутилка или консервена кутия, която да нареже вашият четирикрак приятел. Затова избягвайте разходките по заснежени непознати места.

Сол

Относно солта, е казано много, но да обобщим - от солта ръждясват автомобили, страдат обувките ни, страдат и домашните ни любимци.  Ако ви се наложи да преминете през улица третирана със сол, заведете след това вашият любимец в чист сняг, за да може да свали солта от лапите си. Когато се приберете, обезателно измийте лапите на кучето си. Може да ви се струват чисти, но солта полепнала по лапите, може да предизвика сериозни възпаления.  И все пак ако се получат такива възпаления отидете на ветеринарен лекар, за да се предприемат  адекватни мерки.

Лапите

Отделяйте специално внимание на лапите. Първо заради ноктите - ако лятото те се пилят от разходките на вън, то зимата не предоставя тази възможност. И друго за което трябва да внимавате - е междупръстието. Много често то задържа сол и предизвиква реакция, която както казахме може да доведе до сериозни възпаления, дори язви !

Надяваме се с тези прости съвети, да предпазвате по добре вашите четириноги приятели, и в крайна сметка да не се причинява дискомфорт на вашият най - добър приятел.

Асен Аролски    преди 136 месеца
1
Асен Аролски    преди 136 месеца
1
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.