Най-странните застрашени от изчезване животни

Краси Петкова    преди 138 месеца
2
Най-странните застрашени от изчезване животни
Ленивец - Ленивецът е от групата непълнозъби, в която влизат още мравоядът, броненосецът и ехидната. Повечето непълнозъби са изчезващи видове. Има много необикновени факти за ленивците. Всички имат три пръста, но само два нокътя. Често ловуват на групи. През по-голямата част от живота си висят по дърветата. Върху ленивците живеят повече от 600 вида бактерии, растения и животни. Необикновените създания могат да завъртат главата си на 270 градуса. Друг интересен факт е, че обичат да пият бира.

Суматрийски заек - Това е най-редкият вид зайци в света, който е забелязван само два пъти за повече от век. Местните дори не знаели за съществуването му. Смята се, че е почти изчезнал. (Има само няколко снимки на това изключително рядко срещано животно.)

Дутонг - Дутонгът има общи белези с морската крава и е далечен роднина на слонът. Уникалното при него е, че има разделена опашка (като при китовете), която използва за да стои изправен на нея и да държи главата си над водата. Дутонгът е заплашен от бракониерите, които ги избиват заради месото, маслото, кожата и костите. Видът е изключително застрашен
Тигри - Между големите котки успели да доживеят наши дни, тигрите са несъмнено най-големи. Преди 40 години имало на свобода над 4000 екземпляра. Сега броят им е в критична зона, като на свобода са около 100 екзепляра.
Носорози - към днешна дата са оцелели пет вида носорози. Носорозите са масивни животни, най-големите сухоземни бозайници след слоновете. Теглото им варира в границите от 900кг. до 4 тона в зависимост от вида.

Слоновете - са семейство, отделено в специален разред наречен Хоботни (Proboscidea) от клас Бозайници. Известни са три вида : Африкански степен слон (Африкански горски слон) и Азиатски слон (известен и като Индийски слон).Слоновете са сред най-дълго живеещите бозайници, живеят 70 - 80 години, но отделни индивиди живеят и до 100 години.

Лилавата жаба - Тя наистина е лилава. Но не цветът е уникален при нея. Лилава жаба прекарва по-голямата част от годината на 4 метра под земята. Открита е през 2003г. в Керала. Местните знаели за уникалната жаба от години, но учените не им вярвали.

Птицечовка - Отровна е, има патешка човка, крака като на видра, тяло на бозайник и снася яйца19-ти век са избивани почти до изчезване заради кожата си, но през 20 век са обявени за защитен вид. Въпреки това, те продължават да биват избивани от бракониерите.

Качулат Тюлен - Мъжките арктически тюлени от този вид имат издута качулка на черепа. Когато са предизвикани, ядосани или просто се фукат, мъжките качулати тюлени надуват качулките си, които са с диаметър до 30 см.

Олм - Необикновената амфибия е сляпа, живее до 100 години и издържа 10 години без храна. За разлика от другите амфибии, Олмът прекарва целия си живот във водата.

Киви - Всички знаят, че Киви е застрашена от изчезване безкрила птица. За да компенсира липсата на крила, Киви всъщност е агресивна и своенравна малка птица. Тя е единствената с мустаци и е способна да надушва храната и опасностите както при кучетата.

Лесбийски Гущери - Тези американски, пустинни гущери се възпроизвеждат въпреки, че всички са женски. По интересен начин някои от тях симулират сексуален акт, както при обикновените гущери. Доказано е, че по-този начин се възпроизвеждат по-успешно.

Морски Дявол - Голямата, грозна и бодлива риба от снимката е женският морски дявол. Мъжкият е 20 пъти по-малък и представлява малкото петно, върху нея. Той се заравя в женската със зъбите си и тя го "храни" докато не изгуби очите си, вътрешните си органите и накрая живота си. До тогава тя вече е получила спермата му и той вече е ненужен.

Полярни мечки - По брега на залива Хъдзън се намира ‘столицата на полярните мечки’, която може да бъде достигната само по въздух или с влак от Уинипег. За няколко седмици през месеците октомври и ноември белите мечки в региона надвишават по брой населението, което е около 800 човека. Те изчакват студените ветрове да заледят пътеката до арктическите райони, в които се прехранват. С редуциране на ледената шапка на полюса намаляват и възможностите за откриване на храна, затова мечките ровят из кофите на града и понякога си изпросват инжекция с транквилант или билет за мечешкия затвор.

Морски костенурки - Можете да поплувате с костенурките по бреговете на Барбадос. По принцип не се препоръчва да пипате животните, за тяхна безопасност, но понякога няма да имате избор, тъй като костенурките обичат да си играят. Заинтригувани от новите морски обитатели, те могат да ви подхванат отдолу и да се опитат да ви изтикат над водата. Можете да видите и костенурки, които снасят яйцата си, но не трябва да ги безпокоите, тъй като този процес е много бавен.

Гигантски панди - Те могат да ви се сторят като огромни плюшени играчки и макар да са мечки, те са вегетарианци и са напълно безопасни. Това е една от причините WWF да ги изберат за свой символ, тъй като те са застрашени от изчезване, но са симпатични и безвредни за човека. Дълбоко в китайската провинция Съчуан можете да ги видите насред дивата природа, а еко активисти се опитват да възстановят отчасти намаляващата популация на пандите чрез развъждане, с генетичен материал от други заведения. В резервата се запазват и бамбуковите насаждения, на които разчитат за прехрана мечките. В дива разновидност в света има две хиляди панди.

Горилите са най-големия род човекоподобни маймуни. Съществуват два вида: обикновена горилаи планинска горилаялото ѝ е едро, мускулесто, без опашка, мъжките екземпляри достигат височина до 2 м и тежат до 300 кгПрекарват
по-голямата част от живота си на земята, макар че дедите им са се
движели по дърветата. Обитават тропически гори, влажни гори в низините и
блатисти местности.

Рисът, наричан още евроазиатски рис, е хищен бозайник от семейство Котки.
Той е представителят от семейството, живеещ сред най-северните ширини и
обитаващ един от най-обширните ареали. Рисът е трети по големина хищник
в Европа и същевременно най-едрата котка на континента. Рисът е животно, митологизирано от много народи. Древните Гърци се възхищавали на острото зрение  на голямата котка. "Ostrovid" е името, с което някои  западно славянските народи описват вида. Потайността и ловкостта на риса са другите му качества,
които всявали респект у древните народи. Първите документирани сведения
за наличието на рисове по българските земи са от 1862
Дълго преди това обаче българите приемат това животно като нечисто,
поради потайния хищнически живот и спорадичните нападения над домашния
добитък

Коалата е живеещо по дърветата двуутробно растителноядно животно, живеещо в Австралия. Тя е единственият запазен представител на семейство Коали. Коалите се срещат по източното крайбрежие на Австралия от района на  Аделиада до южната част на Полуостров Кейп Йорк чак до хинтерладът, тъй като там има достатъчно валежи, които да поддържат подходящи гори. Коалите от Южна Австралия са унищожени в голям мащаб през ранния 20 век,  но щатът впоследствие е заселен отново с животни от Виктория.


Тасманийски дявол е най-големият  месояден торбест бозайник.Той е рядък изчезващ вид, който може да се открие само на австралийския остров Тасмания .Тасманийският
дявол има черна козина с бяла ,,якичка" около врата. На големина може
да се сравни с малко куче териер, има солидно и яко тяло тежащо между 6 и
8 килограма. Има голяма глава с много силни челюсти с остри зъби, тъмни очи и заострени розовеещи уши, които стават червеникави, когато е ядосан поради увеличен кръвен поток.



Това, са само малка част от заплашените от изчезване животински видове. Ужасно е само, като си помислим, че тези величествени създания са на път да изчезнат. За всичко това е виновен човека, но човека е и този, които се опитва да ги спаси и да върнат тези невероятни животни в дивата природа.
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.