Българите най-болни от кучешка тения от всички в Европа взети заедно

Редактор    преди 134 месеца
0
Не са установени други болни от кучешка тения в хасковското село Криво Поле, където почина 5-годишно дете от това заболяване. Изследвани са били 68 души от селото, 60 от тях деца, като сред тях са и всички посещаващи детската градина, където почина детето. Имало е и хора, които са отказали да се изследват, сред тях и близките на починалото дете. Резултатите от изследванията съобщиха докторите Иванова и Узунова от регионалната здравна инспекция.

Друга тревожна подробност, която разбарахме от тях е, че България е с най-висока заболяемост на кучешка тения в Цяла Европа. Болните в България са толкова, колкото болните от всички стари на съюза взети заедно. През 2009 година в ЕС са регистрирани 350 случая на кучешка тения, а в България 461 случая. Проблемът идва от кучетата, не само бездомните обаче.

57 процента от скитащите четириноги носят този паразит в себе си. 31 процента са инвазираните с кучешка тения домашни кучета и 16 е процентът на ловните кучета. От началото на тази година заболелите от кучешка тения в областта са 16. Най-голям спад на заболевоемостта в страната е имало през 1956 година, когато се извършва масово умъртвяване на кучета заради бяс. След това през 98-ма година се бележи пик на заболяването.


Източник:  dariknews.bg
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.