Хамстерът като домашен любимец

tedkata_m    преди 159 месеца
0
Една от най-важните черти на хамстера е усамотената му природа. Въпреки че са отгледани като част от едно котило, след като навършат 10-седмична възраст, не харесват компанията на други хамстери. Могат да се отглеждат по единично. Когато се гледат мъжкари заедно, те се бият и дори понякога единият може да убие другия. Хамстерът проспива по-голямата част от деня, като се разбужда по пладне, за да изкара една активна вечер. Хамстерите имат сравнително кратък живот – около 2-2,5 години (като засега рекорда е 4 години). Хамстерът има съвсем къса опашка, големи бузи и малки очи. Възрастните са обикновено от 10 до 15 см дълги, но женските достигат 17,5 см, като те са по-едри и по-големи от мъжките. Краката им са неокосмени, имат 4 пръста на предните и 5 пръста на задните крака. Хамстерите са доста послушни. Те реагират спокойно, когато се занимават с тях и именно това ги прави добър избор за деца. Не изискват много място или големи клетки, а също не ядат и много храна. Хамстерите се гледат много лесно. Не е необходимо човек да прекарва много време с тях, храната им се осигурява лесно и са доста устойчиви на заболявания.

Хамстерите могат да се хранят с храна за хамстери, пресни плодове и зеленчуци. Хубавата храна за хамстери съдържа зърна от жито, изсушени зеленчуци, фъстъци, семена от шафран и малко слънчогледово семе. Не ги хранете със смес за птици. Купувайте по малко храна, за да е винаги прясна. Хамстерът изяжда около 1 супена лъжица от микса на ден. Миксът за хамстери е основното, което трябва да ядат.
Наблюдавайте хамстера си дали изяжда всичко. Хубаво е към микса да се добавят малко количество свежи зеленчуци като моркови, зеле, целина, карфиол и броколи. Плодове се дават в много малки количества. Хубаво е да им се дава райграс 2-3 пъти в седмицата. Трябва да се избягват следните храни: суров боб, картофи, цитрусови плодове, домати, чесън, шоколад, а също и сладки и солени храни. Нужно е да се добавя и витаминна добавка, за да сте сигурни, че хамстерът ви получава всичките необходими за него витамини и минерали. Тъй като са нощни животни, е хубаво да се хранят по здрач, когато се събуждат.

Преди да си вземете хамстер трябва да си направите сметка дали ще можете да го отглеждате и да му осигурите най-подходящите условия за неговото пребиваване във вашето жилище.
Трябва да знаете, че хамстерите са активни нощно време и прочти през целия ден спят. Трябва да знаете също какво ще правите с вашият любимец когато вие сте на почивка. Важно е също почистването на клетката поне 1-2 пъти в седмицата. Всичко това трябва добре да се обмисли преди да се запътите към зоомагазина.
Хамстерите имат способност да изпадат в зимен сън, ако температурите паднат под 15°С. Те започват да се движат все по-малко и дишането им се забавя. Нормалната за тях температура е 21°-23°С. Хамстерите лесно изпадат в стрес от високи температури, така че е добре през лятото да се държат на хладни места в помещението.
tedkata_m    преди 159 месеца
0
Пост
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.