При избор на куче

stormer    преди 160 месеца
0
При избор на куче
Докато безкрайни проучвания показват, че живота с куче може многократно да намали стреса в живота ви, то грешния избор на куче може да има абсоплютно обратния ефект. Затова трябва да обърнете сериозно внимание на избора на куче. 
Да намериш точното куче, понякога може да бъде като това да намериш подходящия партньор.  

РАЗМЕР:
Да, размера има значение. Физическия размер на кучето е само част от уравнението. Много малки кучета са големи личности, с голям кураж, за разлика от някои големи. По-важен от размера обаче е характера. Познавам някои догове, които могат да реагират като малки чихуахуа. Кучета с един и същи размер нямат един и същ темперамент.  Например един ротвайлер (по природа защитник) няма да допусне лесно неканен гост у вас, докато един златнен ретривър (социална пеперуда) с радост ще претърси джобовете му за топка за игра. 

ТЕМПЕРАМЕНТ  
Ябълката не пада далече от дървото, генетичните заложби влияят на реакциите и характера на кучето. Внимателната проверка на известните данни за породата могат да ви спестят много недоразумения.
Ако някоя порода ви харесва поровете се и прочетете за нея, за да сте добре информирани. 

- Териерите са нетърпеливи и неуморими. 
- Спортните кучета (голдън ретривър, спрингер шпаньол, ирландски сетер) са доста енергични и изискват много тичане и разходки. 
- Овчарските кучета (коли, немска овчарка, каракачанска овчарка и др) са атлетични, пъргави и изключително лоялни.
- Породи тип играчки - (Пинчер, Чихуахуа, Папион, малтийска болонка, Помераниан) са сладки, темпераментни, но и много шумни.
- Работни породи (Санбернар, хъски, самуед) са интелигентни, твърди, добри спътници, но изискват много грижи.
- не-спортни кучета (френски булдог, бишон фризе, бостън териер) са устойчиви, разнообразни и обичат да им отделят много внимание.
- Хрътките (различните хрътки, дакел, басет, бигъл) са добре известни с тяхното уникално обоняние и адаптивност. 
- Смесените , носят естествено смесени характери


ЛАЙФСТАЙЛ  
Всички кучета имат нужда от физическо натоварване, тренинг, социални контакти, галене и внимание,  но някои имат нужда повече от едното или другото. 

Ако вашият ден започва с джогинг или дълга разходка някой от тези породи с радост ще бъде до вас: голдън ретривър, спрингер шпаньол, ирлански сетер, лабрадор /

Овчарките обичат да тичат и ловят (но не са най-добрия избор за семейство с малки деца), ако мятането на пръчка и фризби ви харесва овчарките, коли, немска овчарка, каракачанска овчарка и др. ще са в рая с вас.

Ако от друга страна ви допада четенето на книги с някое гушкаво куче - мопсчетата, бишон фризе, френски булдог и подобните ще ви правят добра компания. 

Важното е - независимо дали живеете в града или в провинцията, да имате сходен начин на живот с вашето куче и достатъчно време , което да прекарвате заедно. 

КЪДЕ ДА ГО НАМЕРИТЕ:
Развъдници, магазини за домашни любимци, приюти, обяви или дори от улуцата - имате много възможности. Приютите са най-благородното място, ако не сте придирчиви. Спасеното куче може да ви се отплати с много любов.  
Развъдниците от друга страна могат да ви дадат много информация по всякакви въпроси за вашия бъдещ домашен любимец и неговия темперамент. 
Ако си купите куче от магазин за любимци, предвид условията , в които държат кученцата там - това по-скоро е като спасяването от приют, но доста по-скъпо. 

ВЪНШНОСТ: 
Въпреки важността на разбирането за индивидуалност на всяко куче, на много от нас се е случвало да се влюбим в сладка  муцунка. Но все пак внимавайте - не избирайте кучето си само по неговата външност.  Както книгата не се преценява по кориците, така и кучето не бива да се приема според неговия външен вид.  
Относно козината - всяко куче пуска косми, на хората също всекиднвено им пада част от косата. 

Заключение: 
Докато някои хора изглежда срещат кучето на мечтите си и го познават по погледа в очите, други като нас извличат ползите от предварителното проучване. 
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.