Как паразит предаван по Котките, Контролира човешкият Мозък

Асен Аролски    преди 115 месеца
2
Как паразит предаван по Котките, Контролира човешкият Мозък
Миналата година, чешкият еволюционен биолог Ярослав Флегр заяви радикално твърдение, че често срещан паразит на име Toxoplasma gondii контролира нашите мозъци.

"Toxo," който обикновено заразява котките, е известен на учените като умна тактика за пренасянето му между котките,което се осъществява първоначално като заразяване на плъхове, което променя тяхното поведение като кара плъховете да се доверяват на котките и по този начин по - лесно да бъдат изядени, като по този начин прехвърлят паразита на новия носител.

Флегр, открил че поведението, което "Toxo," провокира при плъховете, за да ги накара да бъдат изядени, забавя времето за тяхната реакция, сънливост, намаляване на страха, тези симптоми се проявяват и при заразените хора.

Съвсем наскоро учените разбрали как "Тохо," прави това. За да разберете и вие вижте клипа   "Тайният ловен живот на домашната котка ".

Преди два месеца шведски учене, откриха ключов елемент от пъзела. За да пътува през целия
организъм, и най - вече за достигането на мозъка "Тохо," отвлича самите клетки,предназначени за откриването и унищожаването на чужди нашественици : Белите кръвни телца.Не само, че паразита се вози на тези клетки като на градски автобус, но и ги превръща в малки химически заводи,
произвеждащи невротрансмитер, които намаляват страха и тревожността при плъховете и човека.

Въпреки, че "Toxo," най- често заразява котки, заразява и милиони хора, като се пренася чрез контакт с боклуци, замърсена вода или недопечено месо. За повечето хора, не причинява  някакви особени проблеми. Centers for Disease Control and Prevention предупреждава, че  бременните жени трябва да бъдат много внимателни, защото при тях може да доведе до сериозни проблеми.

Какво "Тохо" прави с нас !

През 1990г. Флерг се е бил заразил с "Тохо". Негов колега, изпробвал нов тест за откриването на "Тохо" и решил да го изпробва на Флерг.Новината за това, че е носител на паразита му дала нова идея. Той знаел, че този паразит предизвиква намаляване на страха при плъховете, за да могат да бъдат по - лесно изядени.И наскоро той самият забелязал известна липса на страх в себе си. "Бих пресякъл улицата по време на трафик, и нямаше да се мръдна дори колите да са надули клаксона си". 

През следващите 15г. учените, чрез използване на експерименти и изследвания Флерг открива
невероятни връзки между "Тохо" и човешкото поведение. Ако човек е заразен с "Тохо" вероятността за Пътно Транспортно Произшествие при водачите на автомобили е двойно по - голяма.Също така, "Тохо" може да бъде отговорен и за по - бавни реакции. Също така увеличава риска от развитие
на Шизофрения.Други учени са доказали връзката между "Тохо" и повишен риск от Самоубийство.

Как "Тохо" може да предизвика това остава все още загадка. През 2009г. учени във Великобритания са открили, че "Тохо" има  два гена за образуването на L-DOPA  предшественик на Допамина. Повишените нива на Допамин са свързани с Шизофренията. Това изследване дава някои отговори, но още много въпроси остават неразгадани.


Закачането на автостоп на клетките на имунната система.

Атонио Бараган, изследовател в центъра за инфекциозна медицина в Каролинския институт в Швеция, изследва "Тохо" в кръвта на мишките и открива, че паразита живее на доста изненадващо място : вътре в имунните клетки предназначени да убият паразита.Това са вид бели кръвни телца наречени "дендритни клетки".
Те са "вратарите" на имунната система казва Бараган. И ние бяхме учудени, че паразита може да използва дентралните клетки, за да се придвижва. "Тохо" използва тези клетки като троянски кон. Но как става всичко това ?  Как го прави, като дори самите клетки не подозират, че са заразени ?  Какво кара дендритните клетки да се разбъркват ?!

След това, са го намерили, това е невротрансмитер наречен GABA.  " В това нямаше никакъв смисъл"  казва Бараган. "GABA въздействаше на мозъка. Какво прави в имунната система ?" Бараган наблюдавал нещо, което никой до сега не е виждал. "Тохо" предизвиква производството на GABA вътре в дендритните клетки и ги изпраща мащабно по цялото тяло, чак до мозъка. И сега най - очарователната част : GABA ",  често се наблюдава в много психически разстройства, включително и Шизофренията. С повишените нива на GABA" , Бараган казва : "са свързани с намаляването на страх и безпокойство.

Все пак Флерг, предупреждава, че това откритие не разказва цялата история. " Аз все още мисля, че най - важната молекула е допамин ", казва той ! "Но това GABA е често нов и много интересен. "

И най - интересното от всичко, което сме научили до сега е, че "Тохо" е много много умен.

Източник : National Geographic
iva    преди 104 месеца
0
Значи ако искаме да сме спокойни да си хапнем малко сурово месце :)
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.