Кучето ми ме хапе

kalinka_in    преди 137 месеца
2
Здравейте, имам нужда от съвет. Кучето ми е на 4 месеца, много се обичаме, обучавам я в някакви команди, но доста често ме хапе. Как да я отуча? Хващам й муцуната и повтарям "Не", тя се дърпа, скимти, помага си с другите лапи, за да се освободи. Има ефект, но пак ме хапе понякога. Когато я реша например, когато лае по други хора и понеча да я хвана. Понякога дори за "Чао" пак ме погризва, а като си играем е задължително. Ще отмине ли този нейн навик с възрастта.
Асен Аролски    преди 137 месеца
2
Ще ви обясня нещата така.
Вие имате ръце,длани и пръсти. Когато искате да пипнете някой, да го гушнете,да го погалите, да се здрависате, вие използвате вашите ръце. Използвате вашите ръце, за да се храните и т.н.
Кучето няма тази възможност, затова използва устата си. Много често когато хора са ме питали, " кучето ме хапе, то е агресивно как да го спра? " Първо, трябва да си отговорите на въпроса :

Кучето опитва ли се да ви нарани, когато Ви хапе !?

Ако отговора на въпроса ви е ДА, то тогава ви е нужна помощ от треньор или рехабилитатор на кучета.
Но ако отговора е НЕ, то тогава трябва да съобразите ситуациите в които Ви хапе. Защото много често кучетата, показват любовта си като леко гризкат част от тялото ви, друг път може да се наблюдава поведение, когато кучето се опита да ви захапе, колкото се може повече от ръката или крака ви, но да се опитва по - този начин да ви хване, така че да покаже привързаност.
Много често се наблюдава и друго, кучето да ви хапе, защото иска да играе, или ви похапва за да ви покаже, че има нужда от вашето внимание.

Следете кучето си, кога го прави, в какви ситуации, иска ли да ви нарани, играе ли си, закача ли ви, и сами ще се обедите, какво иска да направи вашето куче с това негово действие !
kalinka_in    преди 137 месеца
0
Благодаря за бързия отговор, но не разбрах как да я отуча и дали това ще отмине с възрастта. Други кучета не съм видяла така да хапят стопаните си. При нас тя сякаш се опитва да доминира над мен. Не мисля, че иска да ме нарани, а това все едно й е единствения начин да се защитава. Когато й се карам и тя рабира това, се ядосва, започва да ме лае, ако тогава се опитам да я погаля,веднага ме хапва.
Правилно ли постъпвам като я хващам за муцуната? Опитвах и с хващане за кожата на врата, но така пак се извръща и иска да ми хапе ръката.
Асен Аролски    преди 137 месеца
0
Това, което разбрах от поста ви, е че кучето се опитва да ви хапе, когато му се скарате.
Хващането на муцуната не мисля, че има някакъв ефект.
Приемете начина на възпитание и обучение на вашето куче, абсолютно идентично с възпитанието на едно дете.
Какво ще направите, ако кажете на едно дете да не прави нещо и то продължи да го прави ? ! Най - вероятно ще му се скарате, и когато се скарате, това дете ви посегне да ви удари ? ! Какво става ?
В случая комуникацията ви с вашето куче е нарушена, и трябва да знаете, че проява на агресия към собственика не е на добре.

При кучетата действат правила различни от тези на хората. И когато на едно куче не му бъде показано, че дадено негово действие е не желано, то значи няма проблем то да го прави.
Т.е. Ако не искате да ви хапе, не му позволявайте ! Позволите ли му своеволия, това означава да му кажете в прав текст, " Виж не ме интересува прави каквото искаш - ако искаш ме яж, все ми е едно"
Просто не позволявайте на вашето куче да го прави ( методи има много ) не смея да дам конкретен пример, защото 90 % е възможността да ви дам грешен съвет, защото всяко куче е индивидуално. И не всички методи работят при всички кучета. Затова запомнете принципа -

Не позволявате на малкото куче ( малко на възраст ) да прави това, което не искате да прави и голямо куче !
kalinka_in    преди 137 месеца
0
Ок, друг въпрос. Има ли значение за обучението на кучето това, че е вързано на двора? Прекарва повечето време ограничено. Още от малка я възпитавам пусната на двора и когато скоро започнахме да я връзваме ми се струва, че вече не ме слуша така. А когато започнахме и да излизаме с каишката навън изобщо не изпълнява дори само команда седни. Ставам невидима за нея.
Бихте ли ми препоръчали и някаква книга за обучение на кучето.
Асен Аролски    преди 137 месеца
1
Значение за обучението има времето и качеството на работа с кучето. Защото дали е вързано на двора или седи само в апартамента ?! Каква е разликата !?
Важно е човек да съумее да покаже на кучето какво се иска от него, и няма да закъснеят и резултатите.
А най - добрите материали за мен са в youtube.com защото там има много от най - големите треньори в Световен мащаб.
И мога да ви препоръчам специално един човек, казва се д-р Иън Дънбар
kalinka_in    преди 137 месеца
0
Отново благодаря за препоръките.
Бихте ли ми казали дали авторитетът ми спада в очите на кучето, ако му се радвам твърде много? Взех го, за да си играя с него, да му се радвам и да го "мачкам" така да се каже. Дали това не разваля ефекта от възпитанието му?
Асен Аролски    преди 137 месеца
0
Разваля го, само ако радването и мачкането е повече от възпитанието.
На първо място е възпитанието, след това всичко останало !
kalinka_in    преди 137 месеца
0
А от кога може да се слага намордник на кучето? На 4 месеца малко ли е?
Правилно ли е да се използва като наказание за кучето?
Асен Аролски    преди 137 месеца
1
Наказание за какво !? Намордника сам по себе си не може да бъде наказание. Може да ограничи кучето до там, че да не ви хапе или да не яде боклуци, но в момента в който го свалите, не мисля че ще има разлика.
Вие преценете, но лично мое мнение, е че какъвто и предмет да ползвате, сам по себе си той е нищо, докато вие не научите кученцето как точно трябва да се държи.
Вие сте хората, които отглеждат това животинче, научете го какво му е позволено и какво не, дръжте на тези правила, спазвайте ги стриктно и кучето ще се научи да ги следва.
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.