Собственик на агресивно куче ! ! !

Kadrinka    преди 137 месеца
2
Искам да алармирам за опасен собственик на агресивно куче, което нападна мен, мъжа ми и нашето куче по време на разходка в Борисовата градина на 1 януари 2013 г. Мъжът ми държеше нашето хъски на повод, аз вървях до него, когато ни връхлетя пуснат да тича на воля без повод и без намордник старфорширдски териер. Злото куче първо сръфа нашето хъски, което се разпищя с ранена лапа. И понеже аз се разкрещях "не, не", атакува и мен, като ме захапа за вътрешната страна на лявото бедро, което веднага започна обилно да кърви. После пак се хвърли върху хъскито ни, събори на земята и мъжа ми, който се опитваше да издърпа нашето куче. И чак тогава дотича собственикът на старфорширдския териер, закачи му повода и го дръпна настрана. Дотичаха и други ужасени от сцената хора - семейство собственици на женска овчарка, станали свидетели на случилото се. Разбира се, и мъжът ми, и другото семейство се развикаха на безотговорния стопанин, пуснал опасното си куче да тича необезопасено. Нямаше време за дълги разправии, защото аз кървях и мъжът ми бързаше да ме откара в болница. Все пак взехме името на собственика на злия пес - това е Даниел Пламенов Александров, който живее в софийския квартал Лозенец. Внимавайте с него и с дивото му куче!!! На мен ми предстои дълго възстановяване от раните, които има риск да се инфектират, въпреки че възможно най-бързо и професионално бяха обработени в спешното отделение на Военна болница. Има риск и от тромб, тъй като травмата е в зона с много вени, а и аз имам хронично заболяване на вените. Освидетелствах се в "Съдебна медицина" и ще подам оплакване срещу Даниел Александров. Като се има предвид колко е тромава нашата правораздавателна система обаче, смятам, че по-бързият начин да алармирам за опасността, която представляват Александров и агресивното му куче, е да пиша по "кучешките форуми". Както стана ясно, в нашето семейство обичаме животните изобщо и кучетата в частност, имаме си наш домашен любимец, но сме ужасени от безотговорността на други "стопани" на опасни породи!!! Утре това, което стана с мен, може да сполети някое дете или старец!!!
Асен Аролски    преди 137 месеца
1
Подайте жалба в полицията ! Заедно с експертиза от болницата в която сте били. Това ще е достатъчно да се задейства процедура по проверка на съответното лице. Много съжалявам за ужасната случка, която сте преживяли, аз също съм бил в подобна ситуация, но не се стигна до стълкновение. Собственик на АСТ в Северният парк ми се разкрещя, защо съм си пуснал кучето ( Бордър Коли на 6 месеца ) да играе, а не съм го вързал. И аз му казах, че е бебе а той продължи, че неговото куче било зло и затова да го вържа. Опитах се да обясня на господина, които стоеше на около 30 метра от мен, че проблема е той и неговото куче, а не аз с моето, но той продължи да ме обижда, и накрая завърши с това, че той нямало да сложи намордник на неговото куче, заради мен защото моето куче трябвало да бъде на повод. Искам само да добавя, това са безкрайно неприятни ситуации, но не са виновни кучетата, те възпитани така както техният стопанин ги научи. И това, че много хора нямат и бегла представа с какво се захващат като взимат такива силни кучета, не означава, че тези кучета са зли. Никое куче не се ражда зло, то става такова в последствие, заради недоброжелателни собственици !
Kadrinka    преди 137 месеца
1
Абсолютно съм съгласна!!! Разбира се, че безотговорните собственици са виновни за нападенията на кучетата, селекционирани като агресивни и предназначени за пазачи! Уви, много добре знам, че моят случай не е изключение. Точно затова не само ще подам оплакване по официалния ред срещу конкретния собственик, но и ще използвам други лостове, за да настоявам за законодателна инициатива за задължаване на собствениците на тези породи да разхождат питомниците си непременно с повод и намордник! Само така ще могат да се предотвратят следващи инциденти и - не дай боже - по-големи трагедии.
Асен Аролски    преди 137 месеца
1
Това с повода и намордника винаги може да бъде заобиколено. Много лесно недоброжелателен човек ще отиде в парка и ще пусне кучето да нападне ( ако това му е целта ).
Това не е мярка, която е реална. Защото има кучета, които не са от тези така наречени "опасни породи" не обичам да ги наричам така, които не са по - малко опасни.
Това е много деликатна тема и много спорен въпрос.

По - ефективна мярка, би била да може човек, когато иска да вземе такова куче, той да минава на психо тест, на практически тест ( за да покаже, че знае с какво се захваща ), ако не да изкара курс за обучение и отглеждане на куче, след това да му се издава разрешително за притежание на такова куче, и на всеки 6 месеца да минава психотестове и проверка на кучето.
Като под проверка на кучето се има в предвид, да се отиде при външен специалист, които да определи, това куче дали е опасно или не. И ако е опасно, да се отиде на още 2-ма минимум специалисти, които да се изкажат. Ако всички са единодушни, да се премине към констатация на агресивност, от държавен орган и ако това се окаже, че е така, тези кучета да бъдат отнемани, а хората да бъдат сериозно санкционирани.

Това е единственият вариант, за справяне с подобни хора и ситуации !
Daniel Aleksandrov    преди 137 месеца
2
Здравейте,
аз съм собственикът на кучето.
Пожелавам на г-жа Къдринова успешно възстановяване и поемам цялата отговорност за инцидента, тъй като действително хъскито беше на повод, а моето не. Дадох на г-жа Къдринова и съпруга и г-н Николов личната си информация (три имена, мобилен телефон а по-късно и ЕГН, разговаряйки с г-н Николов по телефона).

От написаното по-горе, човек би останал с впечатление, че съм стоял и чакал случката да приключи. Времето през което цялото нещо продължи, беше около 4-5 секунди, за които да пробягам 10-ната метра до тях, да хвана моето куче през корема и да го издърпам. За щастие г-н Николов не изпусна хъскито през цялото време, (не си спомням да е бил съборен, държеше хъскито за повода и се въртеше в кръг, опитвайки се да избегне контакта между моето куче и тяхното), което позволи лесно да разделим кучетата.

Аз съм бил два пъти в нейната ситуация, с куче на повод и нахапан от пуснато куче, първия път от лабрадор по предмишницата на лявата ръка и от самоед по дясното бедро. И двата пъти собствениците си тръгнаха тихомълком с кучетата. Затова първото нещо, което направих беше да дам име и номер на мобилен телефон.

Кучето ми е почти 5 годишно и с доста спокоен темперамент, това ни е първи подобен инцидент и смятам да остане единствен. Позволих си да го пусна от повода в горичката между бул. Драган Цанков и стадион "Българска Армия", където се случи въпросният инцидент, именно поради тази причина. Когато забележа признаци показващи, евентуално напрежение между него и друго мъжко куче, слагам го на повод и си тръгваме. Агресия към хора не е показвал никога, дори и към пияни, които връхлитат да го галят и пипат. След инцидента, собственика на женската овчарка, доста едър мъж, го ритна силно под челюстта, докато той беше на повод и под команда "седни". Не реагира по никакъв друг начин освен да се присвие от болката.

Пиша всичко това, за да поема вината, която ще ми бъде потърсена по законов път и да се опитам да избегна разговора за "опасните породи". Миналото лято хъски нахапа по двете ръце и гърба 13 годишно момче във Велико Търново, но никой не е желал забраната на всички шпицове и примитиви, защото са трудни за обучение и доста от тях, като маламута и хъскито са едри и силни.

Отново се извинявам на г-жа Къдринова за причиненото страдание и стрес, както и на г-н Николов. Не се съмнявам, че ще бъдат обезщетени за тях и се надявам никога да не им се случи отново нещо подобно.

Даниел Александров
Асен Аролски    преди 137 месеца
1
г-н Александров,знаете ли, колко са хората претърпели подобен инцидент, и както казахте просто си тръгват. Това, което Вие сте направил, е достойно за уважение. Въпреки неприятният инцидент, вие сте останали човек, и сте направили нещо, което малко хора биха направили.

Опасни породи няма казвам го и го заявявам като човек работещ с кучета вече 7г. Работя предимно с агресивни кучета, работил съм с доста питбули,АСТ и др. породи набедени за "опасни".
Нито едно от тези кучета, не се ражда убиец ! Неправилното социализиране и неправилното обучение, водят до лоши резултати.
Но чест Ви прави г-н Александров, че сте поели отговорност в дадената ситуация и мога само да кажа, бързо оздравяване на г-жа Къдринова и г-н Николов.
Пожелавам на всички, да не преживявате отново подобни инциденти !
buch    преди 137 месеца
1
Наистина много неприятен инцидент. Но постъпката на господина лично на мен ми говори, че има и достойни хора, които да застанат зад грешките си. И най - важното поема пълна отговорност.
Което е мъжка постъпка, не го оправдава, но със сигурност е проявил човечност. Нека извади сам поука за себе си, защото стореното е сторено и човек трябва да се учи от грешките си.
Пожелавам на всички, бързо възстановяване от инцидента.
Kadrinka    преди 137 месеца
0
Честно казано, не съм в състояние да се разчувствам от факта, че Даниел Александров признава отговорността си за инцидента, който бе предизвикан от неговото куче. Отговорният за поведението на кучето е именно стопанинът му. Освен че ми причинава физическа болка и психологически стрес, случилото се още дълго време ще пречи на пълноценния ми професионален и личен живот. Това можеше и да се избегне, ако Александров беше разхождал кучето си на повод. Ето защо не приемам фокусът на вниманието да се измества към адмириране на неговата "мъжка постъпка", състояща се в това, че не е избягал от местопроизшествието, както са правили мнозина в други подобни ситуации. Дотолкова ли се е изкривил критерият ни за нормално и ненормално, че веднага трябва да се ръкопляска на някого, който просто реагира в рамките на нормалното? В това аз виждам особено опасен симптом за тежката диагноза на средата, в която живеем.
Що се отнася до "болния" въпрос за опасните породи, разбирам пристрастността на собствениците на кучета от този тип. Но няма да се включа в мощния хор на тема "няма опасни породи". И то не защото са налице достатъчно факти кои именно са най-опасните кучешки породи - справка може да се направи в законодателствата на страни като Дания или Германия, където имено американският стафордширски териер е сред забранените. Аз просто твърдя, че ВСИЧКИ породи са опасни! Дори и пекенезите, дори и дакелите. Защото всички те са животни и реакциите им са инстинктивни. Каквото и възпитание да им дава собственикът, винаги могат да реагират непредвидимо. Един мъжки може да се подразни от друг мъжки, особено в присъствието на женска (май точно такъв бе и "нашият" случай - наблизо имаше женска овчарка; И ТОВА ОЗНАЧАВАШЕ СОБСТВЕНИКЪТ НА ПУСНАТИЯ БЕЗ ПОВОД МЪЖКИ ПОНЕ ТОГАВА НЕЗАБАВНО ДА СИ ХВАНЕ КУЧЕТО!!! - това именно би било "отговорно поведение"!). Едно куче може да се озъби на друго от страх, от несигурност, от изнервеност поради някакъв физически дискомфорт и т.н. Счепкването става за секунди. Колкото и да е убеден стопанинът в блестящите си педагогически дарби, той няма право никога да бъде на 100% сигурен, че питомецът му ще му се подчини безпрекословно, влизайки в какъвто и да е - дори дружески - контакт с друго куче. А когато става дума за собственик на бойно куче от порода, специално селектирана за популярните навремето кучешки боеве и с изрично вписано в характеристиката определение "агресивен към други кучета", тогава наистина "отговорното поведение" не може да е никакво друго, освен водене на животното само на къс повод и никакво пускане!!! Пределно ясно ми е, че не аз бях обектът на нападението на стафордшир териера на Александров, а нашето хъски. Бях "хапната" от него само "мимоходом", защото му се "пречках", но последствията за мен (на този етап) са шест рани от зъбите му, едната особено дълбока, плюс огромен хематом в зона с много вени и други кръвоносни съдове, и уклончиви лекарски отговори: "Травмата е динамична, госпожо, рано е да се каже как ще се развие"...
Няма как да избегна личния елемент във всичко това. Но искам да подчертая, че не личната ми болка е водеща в позицията, която застъпвам. А тя е: ВСИЧКИ КУЧЕТА САМО НА ПОВОД!!! ДОРИ И В СПЕЦИАЛНИТЕ ЗОНИ ЗА РАЗХОЖДАНЕ НА КУЧЕТА!!! Не приемам доводи от рода: "Нашето куче е добро, то само иска да си поиграе с вашето". Кой може да знае какво точно иска едното куче и как ще възприеме искането му другото куче? Ако се подушат и харесат - добре. Но ако не се харесат, стопаните ще имат възможност веднага да ги дръпнат за поводите - и всички ще са спокойни и в безопасност. А пуснати без повод и раздразнени кучета са заплаха и за околните хора - не само за собствениците им , а и за случайни минувачи.
И за да се върна пак на темата за "опасните породи" - подкрепям категорично мнението на г-н Аролски за необходимостта от специализирани тестове за желаещите да отглеждат куче от такава порода!!! Щом искат психотестове от желаещите да си купят оръжие, логично е да искат същото и от желаещите да се сдобият с живо оръжие - в каквото може да се превърне едно такова куче!
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.