Подготви дома си за кученцето - съвети за нови стопани

tedkata_m    преди 141 месеца
2
Подготви дома си за кученцето - съвети за нови стопани
Да си вземеш кученце е наистина една от най-големите радости в живота. Предварителната подготовка за това и добре планираните първоначални 24 часа, могат да ви дадат един наистина добър старт и да сбъднат мечтите ви за перфектното семейно куче.

Преди големия ден

След като веднъж цялото домакинство вземете решение, че искате куче от определена възраст и определена порода, трябва да решите от къде да вземете кученцето – от приют или от човек, занимаващ се професионално с развъждане на породи. И сега, на семейните събирания трябва да се реши как ще се покрива следния график:

- Кой ще има грижата да извежда кучето в задния двор и кога?
- Кой ще е отговорен за храненето му три или четири пъти на ден?
- Кой ще уговаря посещенията при ветеринаря за съответните ваксинации и обезпаразитяване?

Също така, трябва да определите списък от думи, който всички да използват. Ако майката каже "долу", когато кученцето се катери по дивана, бащата казва "долу", когато иска кученцето да легне на земята, а детето използва "седни долу", когато очаква кучето да се въргаля по пода, то като резултат ще имате едно объркано куче! Когато съставите график и речник с думи в писмена форма, това предотвратява объркването и помага на всички, които са включени в отглеждането на кученцето.

След това, изгответе списък за пазаруване и взимане на необходимите покупки: купички за храна и вода, играчки за дъвчене, продукти за почистване и спане, каишка и повод, идентификационен медальон, клетка, и неутрализатор на миризми. Предварителното пазаруване за кучето ви позволява да поръчвате от разпродажби в каталози или да посетите някой страхотен магазин за домашни любимци дори в съседната страна, тъй като не сте притиснати от времето, че кучето ви се нуждае от нещо веднага.

Ще трябва да осигурите и обезопасите зона, където вашият малък любимец ще прекарва по-голяма част от неговото време през първите няколко месеца. Това може да означава да залепите електрическите кабели към первазите; силните домакински препарати да се приберат на високите лавици; да махнете саксиите с растения, черджетата, и всичко чупливо; да подготвите мястото, където ще спи; и да инсталирате врати. След като решите, че вече напълно сте обезопасили мястото за вашето куче, легнете на пода и се огледайте наоколо още веднъж, за да може да получите представа как ще изглеждат нещата от гледната точка на кучето.

Ако имате деца, направете още една семейна среща, за да установите правилата: Не обсебвайте малкото кученце още от първия ден, и не се карайте за него и не създавайте излишни сцени, за да го покажете в квартала. Е сега вече може да тръгвате на път да вземете вашето кученце. 

Да вървите по правилния път

Когато взимате вашето малко кученце, не забравяйте да попитате кога и с какво е било хранено. Повтаряйте тази схема поне в първите няколко дни, за да избегнете стомашно разстройство. Ако искате да използвате друга марка храна, направете го след известен период от време, поне след около седмица, като добавите една част от новата марка храна към три части от старата храна и правите това в продължение на няколко дни; след това давайте равни части от двете храни; и накрая една част от старата храна и три части от новата.
Още от самото начало е важно да бъдете последователни. Още когато вземете малкото кученце то трябва да се вози на задната седалка на колата в скута на някой от вашите близки или за предпочитане е да бъде в клетка за превозване.

След като веднъж вече пристигнете в къщи, ако хората в семейството са прекалено ентусиазирани около новодошлото кученце и позволявате на децата да го преследват из стаите, то вие ще бършете мокрия под в най-скоро време – и ще съжалявате за урока, който сте пропуснали да го научите. Вместо това, незабавно го заведете до мястото, където сте определили за негова тоалетна.

От там продължете с вашия график за хранене, за направа на тоалет, за спане и за игра/ упражнения. Още от първия ден, вашето куче ще има нужда да прекарва време със семейството, както и кратки периоди в които да стои само. Това че го оставяте само, може да е нещо ново за вашето кученце, така че то може да изразява вокално своето недоволство от това. Не се поддавайте на желанието си веднага да го успокоите, защото така пък рискувате да си помисли "Като издавам шум това кара всички да тичат към мен веднага, значи ще правя така, за да им привличам вниманието".

Обръщайте му внимание и го поощрявайте при добро поведение, когато например си дъвче тихо играчката на пода или си почива спокойно.

Ако правите всичко това правилно още от самото начало, то ще предотвратите объркването у вашия домашен любимец. Като се подготвите предварително за това, вие вече сте една стъпка по-близо до вашето мечтано куче.


Автор: Жак Лин Шулц, C.P.D.T., съветник по програмите за животни с национална насоченост.
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.