Каква лапма да си взема за костенурката?

Ronia    преди 140 месеца
0
Здравейте! Каква точно лампа бихте ме посъветвали да взема, за да се чувства костенурката ми по-добре?
Има различни модели ... и трябва ли да е специална или и обикновена лампа ще свърши работа?
Milena Zlatarova    преди 140 месеца
0
Добре е да си вземете лампа с УВ-А и УВ-Б лъчи, за да може да се предотвратят някои метаболитни заболявания при неправилно усвояване на калция. Обикновената крушка няма да ви свърши работа ако искате да си гледате дълго време здраво костенурче. Има различни модели и ватове(силата им) за да може да се съобрази с големината на терариума и да избегнете изгаряне на кожата.
Ronia    преди 140 месеца
0
В един зоомагазин, в който не продаваха лампи ми казаха, че по последни данни УВ-лъчите, които костенурките получават от УВ-лампите е около 10% спрямо излагането им на слънце, което е естествения източник. И било фактически по-добре без лампа, защото няма смисъл. Според тях по-добре да давам храни с добавки и обогатени на витамин D или допълнително витамини.
Какво мислите?

Milena Zlatarova    преди 140 месеца
0
AAAAAAAA! Е, не! Ами тогава по-добре да затворим костенурката в шкаф и да не пускаме светлина вътре щом има храна с добавка витамин Д!?!?!?! Извинете ме за реакцията ми, но това е нелепо. Механизмът на произвеждане и усвояване на витамин Д в тялото включва слънчева светлина - ДА, но при отглеждане на видове, които НЕ са нормални обитатели на нашите географски ширини и съответно има други сезони(няма зима и есен, а само лято), е необходимо да им се предоставя необходимото количество изкуствена светлина. Да, през лятото си има достатъчно слънце, но за да има полза от него животното ви трябва да го гледате НАВЪН. А когато го гледате в терариум - вътре в апартамента няма как да му проникне светлина през зимата или друг сезон. Отидете в друг зоомагазин, по-голям, където продават такива лампи. Ако си гледате обикновен гущер, хванат от парка или някъде другаде из България, когато го гледате в къщи, вътре в стая, пак трябва да има такава лампа, а през студеното време от годината такова животно би било в летаргия и не би имало нужда от крушка въобще. По подобен начин сухоземните костенурки, които живеят в България (и са защитен вид) живеят на открито и не се нуждаят от лампа, но през зимата са в летаргия. Но ако ги гледате само вътре без да излиза и за малко на балкона , пак ще има нужда от лампа.
Да, лампите са сравнително скъпи, но това е един от начините да осигурите на животното среда, близка до тази в природата. Колкото до храните с добавки - добавките са нещо добро, но не са всичко.
stormer    преди 140 месеца
0
Моето мнение съвпада с това на Милена. А и от друга страна по-добре да има лапма, отколкото да рискувате да няма. Т.е важно е и светлината и правилното хранене!
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.