Своенравен йоркшерски териер...ПОМОЩ!

kristina    преди 122 месеца
0
Здравейте!! Пиша ви с молба за помощ, защото собсвеното ми куче вече ме побърква !! Мъжки йоркшерски териер на 7 месеца е, но е страшно своенравен и разглезен и изобщо не слуша никой.
1 .Искам да попитам нормален ли е този страх от излизане или не знам как да го нарека, който има йоркито ми?? Само при вида на кайшката си започва да лае да я хапе, включително да хапе и мен и да не ми позволява да му я сложа, и след голяма борба за слагане на кайшката и със супер мн лаене, след като буквално вдига целия вход излизаме. Мислех си, че има страх от асансьора, но ако сме по стълбите положението е същото...иначе докато сме навън се наслаждава на разходката обича да бяга и да си играе навън. Пробвала съм с гранули, със наградки .. нищо не помага излапва ги набързво и продължава лаенето и дърпането...Мислех си, че е нормално докато е малък да прави така, защото излизаше от скоро, но вече е на 7 месеца излиза от 3 месеца и още няма никакъв напредък.... Попитах ветеринаря той каза че не е чувал за подобен случай, куче да не иска да излиза. Затова МОЛЯ ВИ, ако на някой му се е случвало или има обяснение да ми каже как да се справя с това, защото не се издържа вече тази негова буквално истерия при всяко излизане.
:(
2. Другият ми проблем е , че изобщо не иска да остава сам и реагира мн остро като го оставям, въпкреки че е само за няколко часа на ден. Само докато ме види да се обувам почва да скача върху обувките ми да ги хапе и да лае супер мн, а на командата ""тихо"" не реагира по никакъв начин, дори напротив започва още по силно и настървено да лае. А искам да отбележа, че съм го научила на доста други команди, но кажем ли му тихо като че ли напук започва да лае още по силно, независимо от причината за която лае. Не мога да издържам вече с това неговото лаене, при всяко мое излизане или излизане с него...при всяко позваняване на вратата, или когато някои дойде в нас положението е същото и се получава кофти ситуация когато ни дойдат гости не ме слуша, когато му казвам тихо...пробвала съм със спокоен тон, със игнориранe.. с по груб тон, но нищо...и вече почна да ми идва в повече , а може би го обърквам с различнити ми сигнали.
3 . Друг голям проблем ми е , че го всикнах да спи в моето легло и си мсиля че всичкото това поведение може да се дължи, защото се опитва да проявява доминантност. От няколко дена се опитвам да го отуча, но е голяма война буквално.. всяка вечер по час и половина, два той се качва аз го свалям или бутам да слезе лае ме,бяга из цялата стая, ръмжи ме и пак наново се качва не се отказва лесно и така няколко часа докато не се кротне и заспи долу... И например ако съм на компюзтъра и не му обръщам внимание почва да ме хапе по ръцете... МНОГО ще съм ви благодарна да ме посъветвате как трябва да се държа в такива случай, как да го накарам да ме слуша...как да го превъзпитам...ако изобщо има начин....отчаяна съм вече и моля за съвети..

МОЛЯ ВИ ХОРА ПОМАГАЙТЕ.... много го обичам, но ме изкарва извън нерви вече !!
Асен Аролски    преди 121 месеца
2
Извинявам се първо за късният отговор.
Това, което сте описали на мен много ми прилича на разглезено куче. На куче, при което не са поставени граници на възможно поведение.

Искам да кажа, че ако не искате кучето да прави нещо, не му го позволявате. Много е трудно да се даде по - конкретен съвет, защото вие виждате едно, а аз в случая мога само да си представя какво е положението.
Затова според мен най - добрата тактика за вас ще бъде, да определите граници на допустимото поведение. Т.е. Ако не искате да се качва на леглото, не му давате, ако искате да ходите на разходка, хващате го и отивате на разходка, ако искате да направи каквото и да е, да седне, легне или остане на място, не го оставяте докато не направи, това което искате.

Само по този начин ще промените навиците на кучето си, защото тогава то ще трябва да ви следва.
Затова определете границите и започнете да работите върху затвърждаването на поведението на вашето куче.
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.