Как да отуча заека си да не пишка навсякъде

Zhenya Hristova    преди 127 месеца
0
Имам мъжки декоративен заек на 4 години. Никога не е затварян в клетка, дори когато ни няма за 1-2 дни го оставяме сам вкъщи, свободно ппуснат. Никога не е гризал мебели, кабели и пишкаше само в клетката доскоро. От няколко месеца обаче е започнал да пишка навсякъде, особено ако ние сме около него. Когато е самичък не прави такива бели. Има ли начин да го отучим - опитах да го наказвам - натърквам му муцунката в локвичката и го затварям за половин час в клетката, но нещо тази система не работи. Изключително важно е да се преборим с този му навик, защото сме ужасно привързани към него, но чакаме дете и ако продължава да прави такива бели няма да можем да го задържим. Кажете ми как да го отуча да пишка извън клетката.

Поздрави,
Жени
Rally    преди 127 месеца
0
Зайците могат да бъдат свикнати да ходят до тоалетна на едно и също място, но не е точно същото както при котките например.
Понякога заека си свършва работата някъде, стопанина му одобрява това място и поставя тоалетната там, радвайки се "Ура, вече го научих да ходи на едно и също място", а в действителност се е съгласил с това, което си е избрал заека.

Ако предоставите на своя любимец голяма площ понякога те забравят да използват мястото, на което иначе го правят.

Опитайте да ограничите пространството, в което го пускате, а не навсякъде и постепенно увеличавайте пространството.

Ако заека не е кастриран може и това да е причината, защото някои започват да маркират така територията си и това се засилва с възрастта.

Има много предимства за неговото здраве да бъде кастриран, защото това ги предпазва от редица заболявания, като ветеринарите препоръчват това да стане колкото се може по-рано (дори още на 4-6 месечна възраст).

По принцип те са чисти животни и в природата използват за тоалетна една конкретно място, защото ако оставят мръсно навсякъде хищници ще знаят, че наоколо има зайци.

Уверете се, че зайчето се чувства сигурно в клетката си. Възможно е някой да се е опитал да го извади без да иска по-грубо или нещо да го е стресирало и затова да е спрял да го прави там. Понякога маркирането на територията може да е резултат от някакъв стрес (смяна в навиците и рутинните действия, смяна на нещо в домакинството или нов член в семейството).

Ако урината е с променен цвят или миризма може и да е някакъв здравословен проблем и тогава е най-добре да го види лекар.

При всички положения обаче не го наказвайте ако си е свършил работата на грешното място. Той няма усещане за добро и лошо, въобще няма да разбере и агресивното поведение от Ваша страна само ще го уплаши. В неговото съзнание там където е избрал да пишка е правилното място и толкова.

Накратко: не го пускайте навсякъде докато не си хареса ново място за тоалетна, което е ок за вас. Успех и късмет на вас и вашето зайче :) !
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.