Кастрация

Кастрация
Кастрацията – "за" и "против"

С одомашняването на кучетата и котките и отглеждането им в по-малки пространства все по-често собствениците се чудят как да постъпят: "Да го кастрирам или не?".

Природата е дала възможност на животните и хората да поддържат видовете си като се размножават. Кучетата и котките са многоплодни животни и на всеки шест месеца след успешно забременяване женските могат да раждат по няколко бебета(1-6 и повече за по-едри породи кучета). Благодарение на естествения подбор в природата нещата са в равновесие и рядко оцеляват всички бебета. Ето тук идва една позитивна черта на кастрацията – ако имате женско животно няма да се чудите какво да правите с всички бебета, които тя ви поднася два пъти годишно. Много трудно се намират нови стопани, а и никак не е добре да се стига до крайности. Погледнато от друга страна, ако имате мъжко кастрирано животно няма да се притеснявате, че ще забегне по разгонена женска или ще се бие до умаломощение и с цената на зеещи рани.

Кастрацията не се предлага само за предотвратяване на нежелана бременност. Има и някои медицински причини да се направи. Например женските животни могат да страдат от хормонални смущения, които да доведат до многократно често разгонване, което изтощава и прави раздразнително самото животно, може даже да се промени характера(някои женски стават плахи, страхливи и дори агресивни към животни от собствения вид). От своя страна честото разгонване е предпоставка за възпаление на матката , което се лекува в повечето случаи хирургично. Не трябва да се пренебрегват и туморните образувания на матката и яйчниците в по-напреднала възраст. Мъжките кучета и котки не се разгонват. Това е един мит. Проявата на хиперсексуалност при мъжките кучета се дължи на различни фактори: поведенчески-доминиране, медицински – крипторхизъм и др. Кастрацията на мъжкарите не води до превръщането им в женски. Мъжките котки маркират територия, защото са териториални животни и естествено, когато усетят разгонена женска, дори единият да е на 6-тия етаж, а другият на първия или никога да не са напускали двора на къщата, където живеят, "ароматът" става още по-силен заради тестостерона, стимулиращ сексуалното желание. Много често стопаните прибягват до употребата на таблетки против разгонване. Това е друг мит, който нанася повече вреда, отколкото полза. Таблетките против разгонване не са на принципа на човешките противозачатъчни(комбинация от няколко хормона с различна концентрация), а са само един и могат да доведат до мукометра, пиометра, а при мъжките до смърт(!).

Като недостатък на кастрацията може да се посочи склонността към напълняване. Това явление се получава, когато кастрирани животни се хранят с високоенергийна храна с увеличена дажба и намалена физическа активност. Понякога стопаните се чустват гузни, че са "отнели мъжествеността" или "че няма да си има свои бебенца" и се поддават на миловиден молещ поглед и дават още и още храна. Кастрираните животни имат по-малко енергийни нужди, и затова може да се намали количеството храна или да се дава по-нискокалорична и да не се намаляват разходките.

Съществуват и други митове: "Трябва да роди, защото иначе не се вижда матката", "Трябва да направи поне едно поколение, за да е пълноценен мъжки" и т.н. Женските полови органи и на раждали и на нераждали животни са на едно и също място и хирурзите ги намират съвсем успешно.

Препоръчителната възраст за кастрация не е точна величина. Тъй като мъжките и женските полови хормони са отговорни за придобиването на някои вторични полови белези не е добре това да се прави в най-ранна бебешка възраст, защото животните остават инфантилни. Някои препоръчват кастрация на женските животни още преди първото разгонване, като метод за превенция на рака на млечните жлези.

Можете да се консултирате с ветеринарния лекар на любимеца ви за повече информация и да намерите вярното решение за дадения случай.

Д-р. М. Златарова, Ветеринарен Център Свети Антим 0878416673
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.