Папагал полиглот говори и английски, и урду

Редактор    преди 117 месеца
3
Папагал полиглот говори и английски, и урду
Папагалът Миту заслужава поздравления, пише британският "Дейли мейл".

Птицата развила внушителен речник с думи на английски и на урду, след като израснала в дом, където се говорели и двата езика.

Двегодишният папагал усвоил традиционния мюсюлмански поздрав "салам алейкум" и "бисмилах", дума на урду, означаваща "в името на Аллах".

"Той говори урду и английски. Но освен това може да лае като куче и да издава шум, наподобяващ звукова аларма на хладилник, така че му харесва да издава всякакви звуци", обяснява 36-годишният собственик на птицата Гафар Ахмед.

Миту живее в къщата на Ахмед в Стаурбридж, графство Уест Мидландс. Тази година учени установиха, че африканските сиви папагали имат същото ниво на интелигентност като четиригодишно дете.
 
"Не зная колко двуезични птици има във Великобритания, но едва ли са много.

Сватовете ми живеят в Брадфорд и тяхно познато семейство искаше да се отърве от папагала, защото станал прекалено буен.

Те искаха птицата да отиде в къща, където се говори урду, така че ние го взехме и от тогава той стана част от семейството", разказва собственикът.

Ахмед, който има фирма за коли, обяснява, че не иска да извежда пернатото от дома му, след като птицата успяла да избяга веднъж от работното му място.

Мъжът, 31-годишната му съпруга и трите им дъщери тогава изпаднали в паника, че могат да загубят Миту завинаги.

За щастие обаче той се върнал при семейството след четири дни, след като жена го открила и се свързала по интернет с Ахмед, за да си го прибере.

"След като се прибрахме у дома, той ме целуна по бузата", разказва привързаният към домашния си любимец мъж.

Източник: vesti.bg
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.