Зайците като домашни любимци

Rally    преди 133 месеца
1
Зайците като домашни любимци
Тези симпатични приятелчета са чудесни домашни любимци за всички хора, които имат желание да знаят повече за техните нужди. Въпреки, че да се грижиш за зайче изглежда лесно, всъщност има доста специфични изисквания. Всеки ще се съгласи, че преди да се вземе зайче у дома, трябва да се потърси литература или да се прегледат уеб-сайтове с информация.
Тук ви предлагаме няколко бързи съвета.
 
Дом 

Домашните зайци са различни от техните диви събратя и не трябва да се оставят навън-те трябва да живеят в къщи. Не понасят добре температурните промени, особено през летните месеци. Дори и да решите да оставите зайчето да се скита из цялото ви жилище или на ограничена площ, всичко трябва да е обезопасено. Едно малко зайче винаги може да намери куп опасности у дома. Зайците обичат да дъвчат, затова е важно да се обезопасят всички електрически кабели. Тяхното желание да дъвчат крие риск от отравяне, ако попаднат на инсектициди, родентициди и почистващи препарати. Опасни са и някои растения-алое, азалия, момина сълза, филодендрон и др. Ако се отглежда в клетка, то трябва да има осигурено достатъчно пространство за придвижване. Клетката трябва да бъде поне пет пъти по-голяма от размера на зайчето. Ако има телен или мрежест под, тя би била твърда за лапите му, които не са защитени с възглавнички като на котките и кучетата. Ако използвате такава клетка-покрийте обезателно пода с твърда повърхност. Винаги е нужно да има кутия в клетката, например картонена, където зайчето да се крие. Уважавайте нуждата му от "тихо време"...Зайците обикновено спят през деня и през нощта, а са по-игриви на зазоряване и привечер. Добре е няколко часа всеки ден да прекарват извън клетката. Освен, че обичат да тичат и подскачат, те с удоволствие изследват заобикалящата ги среда. Това е времето да общувате с вашия любимец.

Тоалетната

Точно както и котките, зайците много лесно могат да се научат да използват тоалетна. Поставете в клетката съд с напълнител, за да стимулирате това поведение. Можете да използвате дървени стърготини /талаш/ или абсорбиращи гранули. Ако зайчето свободно се движи във всички стаи е добре да имате няколко такива съда на удобни места. Грижете се редовно да е чисто-да не става на буци и да не се разпрашава. Сменяйте ежедневно. 

Балансирано хранене

Зайците имат сложна храносмилателна система и е важно да получават подходящата за тях храна. Много здравословни проблеми често са причинени от храни, несъобразени с тяхната храносмилателна физиология. Основната заешка диета трябва да съдържа следните храни:

• Сено. Зайците се нуждаят от сено! Те трябва да го получават в достатъчно количество всеки ден. Сеното доставя необходими фибри за храносмилането им и ги предпазва от проблеми като-безоари, диарии, затлъстяване. Подходящо е сено от тимотейка, овес и др. Сено от люцерна трябва да бъде давано само на възрастните зайци и то в малки количества или въобще да не се дава, тъй като е много калорично и богато на протеини и калций.

• Зеленчуци. В допълнение към сеното, диетата на един възрастен заек трябва да съдържа листни зеленчуци-салата, магданоз, цикория, глухарче и др. Разнообразието е важно, така че хранете зайчето с различни зеленчуци. Когато давате нов зеленчук-започвайте с малко количество. Анимационните филми и приказките са ни накарали да вярваме, че морковите са любимото лакомство на зайците. Много зайци обичат моркови, но те са богати на скорбяла и трябва да се дават в умерени количества-като награда.

• Плодове и лакомства. Докато сеното и зеленчуците са основното в диетата, плодовете и лакомствата да истинско удоволствие за зайчетата. Любимо лакомство са ябълките-почистени, без дръжки и семки, а също круши, праскови, сливи и пъпеш. Богатите на захари банани и грозде също са добре, но трябва да се дават ограничено.

• Готови храни. Ако решите да използвате такива храни, което е много удобно, давайте ги в неголеми количества, разделено на два пъти през деня. 

• Вода. Зайците винаги трябва да имат на разположение достатъчно количество с прясна вода за пиене. Сменяйте я всеки ден. Обикновено се използват специални бутилки. Бъдете сигурни, че вашето зайче знае как да си служи с бутилката. Измивайте я всеки ден и следете да не се запушва.
Храни, които трябва да се избягват: маруля, домати, зеле, пшеница и други зърнени, боб, грах, картофи, цвекло, лук и много други. Никога не давайте шоколад, бонбони, желирани храни и изобщо човешка храна.

Дъвчене

...то е част от заешкото поведение, но не трябва да се превръща в разрушително. За да е зайчето активно, то трябва да разполага с дървено блокче за гризане или твърд картон в клетката. Избягвайте предмети с твърди краища, мека гума и други, от които зайчето може да откъсне и погълне парчета.

Носенето на ръце

Зайците са нежни животни и трябва да се държат и пренасят внимателно. Костите им са деликатни, а мускулатурата на силните им задни крака превишава силата на скелета им. В резултат на това един борещ се да се отскубне заек лесно може да счупи собствения си гръбнак. За да вдигнете зайчето, положете ръката си отдолу и отпред, а с другата отдолу и отзад и го вдигнете леко, като го насочите към вашето тяло. Никога не го носете така, че да виси, не го подхващайте през стомаха и не го вдигайте за ушите. Не забравяйте, че зайците по инстинкт са преследвани животни и много от тях не обичат да бъдат вдигани и носени. Бъдете търпеливи със зайчето и му дайте време да свикне с това.

Почистване

Зайците се почистват един друг около очите, ушите, върха на носа, главата и врата, така че те с удоволствие биха приели вие да им правите това. Като всяко едно животно , всеки заек ще има различни предпочитания къде да бъде докосван. За разлика от котките, зайците не могат да повръщат погълнати топки козина, така че се грижете да отстранявате опадалата козина. Добре е да го сресвате с четка или гребен по няколко минути всеки ден. Някои породи дългокосмести зайци имат още по-специални изисквания, заради козината. 

Медицински грижи

Точно както котките и кучетата домашните зайци трябва да получават подходящи медицински грижи, включително редовни профилактични прегледи-обезпаразитяване, годишна ваксинация, редовни прегледи на зъбите и устната кухина, подрязване на ноктите, преглед на ушите и др.

Кастрация 

Сравнително непопулярно за зайци у нас, но ще ви осигури спокоен и здравословен живот за вашия любимец. Кастрацията при мъжките намаля агресивното поведение и инстинкта за маркиране, а също риска от рак на тестисите, а при женските намаля риска от злокачествени образувания на репродуктивната система в късна възраст.
 
 
Един или повече? 

Зайците са социални животни и повечето ще са по-щастливи да си имат другарче, отколкото да живеят сами.

Когато обмисляте да си вземете заек в къщи не забравяйте, че това не е играчка и изобщо не е най-подходящия любимец за дете. Зайците са животни със специфични изисквания на отглеждане и необходимост от постоянно наблюдение.
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.