Боксер информация за породата

Редактор    преди 137 месеца
1
Боксер информация за породата

Ако си търсите куче, което да ви влудява с бели и поразии, което да ви обожава и да ви е
предано до гроб, вземете си представител от породата "Боксер", разказват ветеринари.


Те веднага обаче обясняват, че освен поведенчески характеристики представителите на породата вървят и с наследствени аномалии. Не е задължително те да се развият, но е важно бъдещите стопани да са предварително информирани за тях, настоява д-р Мила Бобадова от столичната зоолечебница "Добро хрумване".


Сред наследствените аномалии на боксерите са склонността към ракови заболявания, болести на сърцето, простуди, неврит и космопад.

Боксерчетата се отличават и с неистов апетит. Ядат, сякаш имат дупка в стомаха, обясняват ветеринари.

Именно заради страстта към кучешките блюда често пъти боксерите страдат от
наднормено тегло и събират газове в червата, от които страдат и се оплакват като деца, обясняват ветеринари.

За да се избегне появата на колики, дневната дажба на боксера не трябва да е по-голяма от 900
грама сухо тегло. Количеството е добре да се раздели на три и да се сервира на порции сутрин, обед и вечер, за да се предотврати появата на колики при любимеца, обяснява Мила Бобадова.


Четириногите представители на породата лесно се поддават на дресировка,
обяснява столичният дресьор Асен Аролски. Той обаче уточнява, че са известни със силния си и непоколебим характер и се поддават на обучение при правилен подход. С физическа сила и инат боксер не се възпитава, съветва дресьорът.


По негови думи именно поради бързата възприемчивост боксерите са чудесен избор за домашен любимец, добродушни и внимателни са към малки деца и лесно свикват с домашни любимци -
кучета, котки, зайчета, морски свинчета и други.


Боксерът е задължително да се отглежда на топло заради склонността му към настинки,
които има риск да прераснат в пневмонии и по-сериозни простуди.


Изключено е да отглеждате любимеца си от тази порода при нашия климат и четирите
годишни сезона в колиба на двора, във влажно и хладно помещение, твърдят ветеринари. Според дресьорите стопаните на четириногите палавници трябва всекидневно да ги даряват с едночасова разходка и възможност за лудории на открито.


Няма кротък боксер, те са палави деца. Дори и остарели, те по душа остават малки палета, жадни за игра, любов и внимание, казват дресьори.


Най-страхотната черта набоксера е неговата привързаност и постоянната му необходимост
да демонстрира любов, да дава и да получава ласки, казва Мила Бобадова. Тя разказва още, че боксерът рядко лае. Случи ли се това, със сигурност има основателна причина, казва още дипломираният ветеринар.


ПРАРОДИТЕЛИ


За първи път като самостоятелна порода боксерът е признат чак през 1925 г.


Предполага се, че името на породата идва от визуалната прилика между муцуната на кучето и лицето на боксьор с обезобразен нос.


Някогашните прародители на съвременните боксери са били използвани за лов на вълци,
мечки, диви прасета заради войнствения и решителния им нрав.


Породата има две разновидности според окраската на козината. Едните са пясъчни
заради бежовия си цвят, а другите - тигрови заради нашарената в бяло и тъмно кафяво козина. Боксерите имат масивна муцуна и мощни челюсти. Ръстът на женските кучета е от 53 до 58 см, а на мъжките варира от 57 до 64 см. Теглото им играе от 25 до 27 при представителите на нежния пол, а
при мъжките кучета е от 30 до 33 кг.


ПАЗИ БОЖЕ


Боксерите имат няколко основни здравословни проблема, които се смятат за породна
предразположеност. На първо място, в световен мащаб се смята, че те са най-заплашени от сърдечносъдови заболявания. Проблеми имат и с щитовидната жлеза. Кожата и козината също са слаби мяста при боксера, като най-често проблемите са алергии или хранителен интолеранс, често усложнени с гъбични инфекции. Епилепсията е заболяване, което също често засяга кучетата от тази порода.


Склонни са към артрити, тазобедрена дисплазия, проблеми с гръбначния стълб и коленете, доста от които наследствени заболявания, и подобни животни се изключват от разплод. Особеностите на муцуната, пословичната им лакомия и неправилното хранене водят често до газове - проблем за кучето, а и за околните. За съжаление много сериозен проблем при кучетата от тази порода е ракът. След осмата си година те са по-склонни към тумори от други породи и всяко образувание при тях трябва да бъде сериозно проследявано.



Източник: 24 часа  !

Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.