Власинките върху тялото на паяка изпълняват функцията на отделни уши

stormer    преди 143 месеца
0
Власинките върху тялото на паяка изпълняват функцията на отделни уши
Паяците са покрити с тънки власинки, които могат да засичат и най-слабите движения на враг, който пълзи наблизо, или на преминаващи насекоми, които могат да им бъдат плячка.

Дълго време учените смятаха, че тези власинки функционират като човешките косми, които ние имаме в ушите си, като всяко потрепване е в отговор на определена честота и всички трябва да работят заедно, за да можем ние да чуваме звуците. Но нов експеримент показва, че всяка индивидуална власинка върху тялото на паяка е способна да реагира на целия спектър на звука, като по този начин тя действа като самостоятелно ухо. Както Дейв Мошер пише за списание Wired:
Космите реагират най-добре на звуци между около 40 Hz, като ниския тътен на баса, и 600 Hz, като клаксона на колата (човешките уши могат да засичат звуци от 20 Hz до 20,000 Hz).

Тъй като те покриват такъв широк диапазон от честоти, това може да преобърне предишното предположение относно това как работят trichobothria [както се наричат тези власинки].

"Те работят като лентови филтри или микрофони, не като космите в човешкото ухо," казва Бателиер. В действителност, всяка отделна власинка е като едно индивидуално ухо, което филтрира фоновия шум и се съсредоточава към съответната биологична информация, като например подскачането на щуреца или промъкването на паяк.

Как обаче всички тези малки "уши" работят заедно, все още е загадка – по-нататъшни изследвания ще трябва да изследват как вибрациите върху тези власинки влияят върху нервната система на паяците.
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.