Казваме сбогом завинаги на белите носорози, почина последният от тях

Редактор    преди 52 месеца
0

Последният мъжки северен бял носорог, на име Судан почина от "възрастови усложнения", съобщиха световните информационни агенции. Той е бил роден на свобода и е имал много приключения докато стигне до резервата в Кения. 
 
Специалистите  се надяваха с помощта на Судан и останалите само два женски северни бели носорога да спасят подвида от изчезване. Двете женски обаче са негова дъщеря и внучка, което на практика обрече усилията на неуспех.

Преследвани от хората заради роговете им и унищожавани заради това доведе до изчезването им.   
 
Единствената надежда за запазването на подвида е "да бъдат разработени методи за оплождане с яйцеклетки от двете останали женски, съхранявана сперма от северен бял носорог и сурогатни майки от подвида южни бели носорози", обясниха от резервата.

Северните бели носорози някога са живели в части от Чад, Судан, Уганда, Конго и Централноафриканската република. Видът е станал жертва и на въоръжените конфликти в района и на бракониери. 
 
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.