Скърбящи от загубата на домашен любимец

Lapa.bg Admin    преди 151 месеца
0
Скърбящи от загубата на домашен любимец

Мъката е нормална реакция при всяка важна загуба в живота. Тя ни обзема, независимо от това дали смъртта е в следствие на продължително заболяване, или внезапна катастрофа. Скърбящите хора изпитват и физически, и емоционални травми, тъй като се опитват да се приспособят към рязката отрицателна промяна в живота си, породена от загубата.Психолозите отдавна са установили, че скръбта, понесена от собствениците на домашни любимци, след като техните питомци умрат, е същата като тази след смъртта на човек. Смъртта на домашен любимец означава загуба на неоценим източник на любов. Вече го няма нещото за собственика на домашни любимци, което той да храни и за което да се грижи. Освен това, собственикът губи своя контакт с "естествения свят." Тези чувства могат да бъдат особено интензивни за възрастни, самотни хора и бездетни двойки, (за които домашният любимец е също и заместител на детето). 

 

ЕТАПИ НА СКРЪБТА 

В действителност процесът на скръб не е строго определен, такъв, който може да бъде подразделен на строго разграничени категории. По-скоро мъката е продължителен процес, който всеки човек изживява по различен начин. Разделянето на процеса на скръбта на "етапи" помага на скърбящото лице да разбере, че неговите преживявания и вълнения са нормални. Някои хора бързо ще преминат през всички фази, докато други изглежда "засядат" в определена такава. Накратко, етапите на скръбта са: 

 

1. ШОК И ОТРИЦАНИЕ

Реалността на смъртта все още не е приета от опечалените. Той или тя се чувстват зашеметени и объркани, все едно че всичко е някакъв лош сън. Някои хора дори изглеждат весели, защото още не са осъзнали загубата. 

 

2. ЯД ИЛИ ВИНА

Поразеният от скръбта човек често си го изкарва на семейството, на приятелите, на себе си, на Бог, на ветеринарния лекар или на света като цяло. Опечалените хора често изпитват и сериозно чувство за вина или страх по време на този етап. 

 

3. ПРЕГОВОРИ

На този етап, опечаленият предлага сделка или възнаграждение или на Бог, или на ветеринарния лекар, или на духовниците.   

 

4. ДЕПРЕСИЯ

Депресията възниква като реакция на променения начин на живот, породена от загубата. Опечаленият човек се чувства много тъжен, обзет от усещането за безнадеждност, изцеден и безпомощен. Домашният любимец е изгубен, а мислите за това са постоянни. 

 

5. ПРИЕМАНЕ

Приемането идва тогава, когато променената от загубата личност се стабилизира и започне нов начин на живот.Дълбочината и интензивността на процеса на траур зависят от много фактори. От значение са възрастта на собственика, обстоятелствата около смъртта, отношението на животното към собственика и другите членове на семейството и др. Наскоро преживяна смърт на значим човек в живота на собственика също може да даде отражение върху това, как ще бъде приета смъртта на домашния любимец. Обикновено децата се възстановяват по-бързо, докато възрастните хора – най-дълго. Понякога, смъртта на домашен любимец в крайна сметка дава възможност опечалените да скърбят и за загубата на лице, чиято смърт все още не са приели.

 

 

 

Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.